Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami to proste danie, które idealnie nadaje się jako przekąska na imprezę, czy jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Babeczki można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Świetnie smakują same w sobie, lecz można ich smak wzbogacić np. sosem czosnkowym.
Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami – Składniki:
- ok. 300g ciasta francuskiego
- 500g pieczarek
- olej do smażenia
- 3 jajka
- 250ml śmietany kremówki
- pęczek koperku
- mały pęczek szczypiorku
- pieprz, sól do smaku
Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami – Wykonanie:
- Blaszaną formę na muffinki wylepić ciastem francuskim. Podpiec ciasto w temp. 200st.C przez ok. 10 minut (do lekkiego zarumienienia).
- Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki. Usmażyć na złoto na rozgrzanym oleju.
- Jajka rozbełtać razem ze śmietaną. Koperek i szczypiorek posiekać drobno, dorzucić do masy śmietanowo- jajecznej. Doprawić całość solą i pieprzem, wymieszać.
- Podpieczone francuskie babeczki wypełnić podsmażonymi pieczarkami, a następnie zalać masą śmietanowo-jajeczną. Piec w piekarniku nagrzanym do 200st.C. przez ok. 15-20 minut (do momentu całkowitego ścięcia się jajek). Smacznego!
Przepis na pozór prosty, niestety po wyjęciu z piekarnika samych muffinek nie miałam już miejsca na farsz, bo tak ciasto spuchło.