Babeczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i śmietaną
Przekąski Przekąski na imprezę Przekąski na Sylwestra Sylwester - Przepisy na Sylwestra

Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami

Kuchnia : Francuska

Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami to proste danie, które idealnie nadaje się jako przekąska  na imprezę, czy jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Babeczki można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Świetnie smakują same w sobie, lecz można ich smak wzbogacić np. sosem czosnkowym.


Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami – Składniki:

  • ok. 300g ciasta francuskiego
  • 500g pieczarek
  • olej do smażenia
  • 3 jajka
  • 250ml śmietany kremówki
  • pęczek koperku
  • mały pęczek szczypiorku
  • pieprz, sól do smaku

 

francuskie babeczki z pieczarkami

Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami – Wykonanie:

  1. Blaszaną formę na muffinki wylepić ciastem francuskim. Podpiec ciasto w temp. 200st.C przez ok. 10 minut (do lekkiego zarumienienia).
  2. Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki. Usmażyć na złoto na rozgrzanym oleju.
  3. Jajka rozbełtać razem ze śmietaną. Koperek i szczypiorek posiekać drobno, dorzucić do masy śmietanowo- jajecznej. Doprawić całość solą i pieprzem, wymieszać.
  4. Podpieczone francuskie babeczki wypełnić podsmażonymi pieczarkami, a następnie zalać masą śmietanowo-jajeczną. Piec w piekarniku nagrzanym do 200st.C. przez ok. 15-20 minut (do momentu całkowitego ścięcia się jajek). Smacznego!

 

Babeczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i śmietaną kremówką

 

 

5 / 5 ( 2 głosów )

1 thought on “Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami”

  1. Przepis na pozór prosty, niestety po wyjęciu z piekarnika samych muffinek nie miałam już miejsca na farsz, bo tak ciasto spuchło.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here