Zupa krem z suszonymi pomidorami, czyli zupa dla wielbicieli wyrazistych smaków ;)
Zupa krem z suszonymi pomidorami – Składniki:
- 500g dojrzałych, świeżych pomidorów (najlepiej jakaś słodka odmiana)
- 250ml bulionu (u mnie rosół drobiowy)
- 50g parmezanu do zupy + 20g do posypania na wierzchu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, sól do smaku
- 1 słoik suszonych pomidorów (140g pomidorów po odsączeniu)
- 15 listków świeżej bazylii do zupy + kilka listków do ozdoby
- opcjonalnie grzanki
Zupa krem z suszonymi pomidorami – Wykonanie:
- Świeże pomidory pokroić na ćwiartki.
- Suszone pomidory odsączyć z oliwy, pokroić na mniejsze kawałki.
- Cebulę posiekać w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
- Parmezan zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
- Na patelni rozgrzać nieco oliwy z zalewy z suszonych pomidorów, podsmażyć cebulę i czosnek, a następnie wrzucić na patelnię świeże i suszone pomidory oraz liście bazylii. Smażyć całość przez ok. 5-10 minut, co jakiś czas mieszając.
- Kolejno dodać bulion oraz parmezan i smażyć dalej na średnim ogniu aż zupa nieco zgęstnieje. Ostudzić. Następnie całość zmiksować za pomocą blendera na gładki krem.
- Podgrzać zupę, doprawić do smaku solą i pieprzem, rozlać do miseczek. Posypać wierzch parmezanem i ozdobić listkami świeżej bazylii. Ewentualnie można również dodać grzanki. Smacznego!
Zupa przepyszna.Na stałe wejdzie do mojego menu
Cieszę się, że smakował Ci mój eksperyment kulinarny ;)