Karkówka zapiekana z pieczarkami i cebulką to proste danie, które praktycznie robi się samo ;) Przy kupnie karkówki należy pamiętać, by wybierać te mniejsze kawałki od młodszej świnki – dzięki temu mięso będzie smaczne i kruche.
Karkówka zapiekana z pieczarkami i cebulką – Składniki:
- 1 kg karkówki (najlepiej od młodej świnki – czytaj wyżej)
- 0,5kg cebuli (ok. 3-4 duże sztuki)
- 700g pieczarek
- mąka do obtoczenia mięsa
- olej rzepakowy do smażenia
Składniki na marynatę do mięsa:
- 4 czubate łyżeczki czosnku
- 4 czubate łyżeczki papryki słodkiej
- pół łyżeczki pieprzu chilli cayenne
- 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu sojowego
- pieprz, sól do smaku
Składniki na sos:
- 500g przecieru pomidorowego (najlepiej z kartonika lub domowego)
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka sosu sojowego
- pół szklanki wody (lub trochę więcej)
- 1 łyżka cukru
- pieprz, sól do smaku
Karkówka zapiekana z pieczarkami i cebulką – Wykonanie:
- Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić w nie za grube plastry, lekko rozklepać tłuczkiem. Przygotować marynatę i natrzeć nią dokładnie mięso, zamknąć w szczelnym pudełku i włożyć do lodówki (najlepiej na całą noc, by mięso się zamarynowało).
- Następnego dnia obtoczyć mięso w mące i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego.
- Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni, gdzie wcześniej smażyło się mięso.
- Następnie pieczarki pokroić w plasterki i również podsmażyć.
- Z podanych wyżej składników przygotować sos pomidorowy.
- Na karkówkę wyłożyć najpierw cebulę, następnie pieczarki, a na koniec całość zalać sosem. Piec pod przykryciem ok. 90 minut w temp. 200 st.C. Smacznego!
Karkówka rzeczywiście jest miękka i bardzo dobra ale samo danie jest ciężkie i niezbyt elegancko prezentuje się na talerzu. Na eleganckie przyjęcie naprawdę nie pasuję . przykro mi byłam szczera
Witam czy pieczarki mają być przykryte sosem ?
Witam czy sos musi przykrywać pieczarki ?
Czy mozna przykryc folia aluminiowa?
Można ;)
Witam. Czy zamiast robić ten sos mogę polać pieczarki puszką pomidorów?
Witam, a piekarnik termoobieg czy normalnie?
Góra – dół bez termoobiegu ;) A czas pieczenia dostosować do swojego piekarnika, bo zdarzają się piekarniki o słabszej mocy i karkóweczka potrzebuje 100-120 minut ;)
Wyszło ekstra, jeden z najsmaczniejszych obiadów zrobionych przeze mnie!
A ja na dno naczynia dodaję starego na tarce selera też jest pyszna
Proszę podać o proporcje na więcej osób…chciałabym podać gościom komunijnym :) 15 osób. Tak żeby się najedli :)
A czy można wszystko ułożyć w naczyniu żaroodpornym bez wcześniejszego obsmazania?
Lepiej obsmażyć mięso, by zamknęło ‘pory’ i dzięki temu jest bardziej soczyste ;)
A z piersią z kurczaka wyjdzie również?:)
Tak i jest pyszniutkie
Z kaszą gryczaną. Polecam.
Witam serdecznie. Bardzo mi smakowało i myślę że częściej będę to robić. Ale zastanawiam się czy warto pod koniec pieczenia na 30-40 min wrzucić do środka połówki lub plastry ziemniaków?
Można ;) My jednak z reguły jemy z pieczywem :)
a czy mozna ta potrawe przygotowac wieczorem a dopiero nastepnego dnia do piekarnika ????
Można.
Ile czasu wtedy piec? Żeby było ciepłe w środku?
No pycha :) Kucharka ze mnie żadna ale to mi wyszło rewelacja . Na stałe zawita w naszym domu . Czy ma pani jeszcze jakieś przepisy .
Caaały blog do przejrzenia :)
robię bardzo podobnie. nawet dziś gościła na naszym stole. jednak na dno wykładam surowe, zamarynowane mięso. na to cebula w piórka, papryka czerwona w kostkę,marchew w kostkę i surowe pieczarki. piekę bez przykrycia 90 min ale po pół godziny mieszam całość. podaję z ziemniakami albo kaszą kuskus.
Ja ukladam warstwami na koniec zalewam keczupem i cola . Miesa nie obtaczam w mące tylko obsmażam. Jest pycha ☺
Ja ukladam warstwami na koniec zalewam keczupem i cola . Miesa nie obtaczam w mące tylko obsmażam. Jest pycha ☺
O mamusiuuu jakie to pyszne!
Pięknie dziękuję :-)
A czy mięso musi byc pojedynczo na dnie, czy mozna np dwie warstwy mięsa, albo zeby jedno na drugie zachodziło, bo musze zrobic na wiecej osób a nie mam w czym :(
Może zachodzić
A z czym to jeść? Z ziemniakami No.?
z pieczywem ;)
A jakie jeszcze mięso można tak przygotować? Bo mąż jest na diecie.
Schab też się nada, chociaż do dietetycznych mięs też nie należy ;)
Czosnek granulowany tak?
Może być świeży przeciśnięty przez praskę lub granulowany – co akurat kto ma pod ręką ;)
Ps. Pieczarki, cebula są idealne. Róbcie wg przepisu. Jest suuuuper!!!
Normalnie MIAZGA!!!! Przepyszneeeeee. Kruchutka, rozpływa się w ustach. Mama mówiła, że z tym daniem do Masterchefa można iść (moja mama dużo gotuje i PYSZNIE ) polecam każdemu
Przepis jest mega…polecam serdecznie bo warto…robiłam dwa razy i za każdym razem goście byli zachwyceni i brali przepis…pozdrawiam
Cieszę się ogromnie,że smakowało zarówno Pani jak i Pani gościom :))
A czym można zastąpić sos sojowy?
Teoretycznie można pominąć i doprawić pod swoje smaki ;)
Mam podobny przepis – właściwie taki sam – jedyna różnica to to , że zamiast sosu sojowego dodaję magi lub inną przyprawę do zupy. Też wychodzi przepyszna :)
Mam praktycznie taki sam przepis , jedynie z tą różnicą , że właśnie zamiast sosu sojowego daję magi albo inną przyprawę do zupy ( dla jasności w płynie ;) ). Wychodzi rewelacyjnie , podaję najczęściej jako świąteczny obiad .
Inna przyprawa do zupy .np maggi
Wyglada fenomenalnie :) Pieczemy pod przykryciem czy otwarte ?
Pod przykryciem. Ewentualnie pod koniec można odkryć ;)
Zrobiłam i muszę przyznać, że jest to najlepsza karkówka jaką do tej pory zrobiłam! Dziękuję za super przepis i polecam wszystkim do wypróbowania
Cieszę się, że smakowało :)
Super. Ale po co smażyć cebulę i pieczarki, skoro to się i tak ładnie upiecze? Szkoda roboty, serio. ☺
A pieczarki nie będą za twarde?
z tego wzgledu ze pieczarki musza puscic nadmiar wodyy
Też się nad tym zastanawiam. To samo dotyczy mięsa. A jeśli chodzi o wodę, którą puszczą pieczarki, to chyba wystarczy pominąć dodatek wody do sosu i powinno być ok. Mam w planie jutro zrobić tą karkówkę, ale bez podsmażania czegokolwiek. Zobaczymy, jak wyjdzie.
Mięso będzie bardziej soczyste, jak je podsmażymy i zamkniemy ‘pory’ ;)
Nigdy nie podsmazam, czasami dodaje jeszcze papryke, dynie, cukinie.Polecam.
Mięso musi byc podpieczone
Pyszna danie !!!
Zapowiada się smakowicie,mniam :-)
Zapowiada się smakowicie, mniam :-)
Świetny pomysł! A z czym taką karkówkę podajecie?
np. z bagietką czosnkową ;)