Karkówka wieprzowa na obiad, zapiekana z pieczarkami
Obiad

Karkówka zapiekana z pieczarkami i cebulką

Kuchnia : Polska

Karkówka zapiekana z pieczarkami i cebulką to proste danie, które praktycznie robi się samo ;) Przy kupnie karkówki należy pamiętać, by wybierać te mniejsze kawałki od młodszej świnki – dzięki temu mięso będzie smaczne i kruche.


Karkówka zapiekana z pieczarkami i cebulką – Składniki:

  • 1 kg karkówki (najlepiej od młodej świnki – czytaj wyżej)
  • 0,5kg cebuli (ok. 3-4 duże sztuki)
  • 700g pieczarek
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • olej rzepakowy do smażenia

Składniki na marynatę do mięsa:

  • 4 czubate łyżeczki czosnku
  • 4 czubate łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki pieprzu chilli cayenne
  • 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz, sól do smaku

Składniki na sos:

  • 500g przecieru pomidorowego (najlepiej z kartonika lub domowego)
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pół szklanki wody (lub trochę więcej)
  • 1 łyżka cukru
  • pieprz, sól do smaku

 

karkówka zapiekana z pieczarkami w sosie z przecieru pomidorowego

Karkówka zapiekana z pieczarkami i cebulką – Wykonanie:

  1. Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić w nie za grube plastry, lekko rozklepać tłuczkiem. Przygotować marynatę i natrzeć nią dokładnie mięso, zamknąć w szczelnym pudełku i włożyć do lodówki (najlepiej na całą noc, by mięso się zamarynowało).
  2. Następnego dnia obtoczyć mięso w mące i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego.
  3. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni, gdzie wcześniej smażyło się mięso.
  4. Następnie pieczarki pokroić w plasterki i również podsmażyć.
  5. Z podanych wyżej składników przygotować sos pomidorowy.
  6. Na karkówkę wyłożyć najpierw cebulę, następnie pieczarki, a na koniec całość zalać sosem. Piec pod przykryciem ok. 90 minut w temp. 200 st.C. Smacznego!

 

Pyszna karkówka wieprzowa zapiekana z pieczarkami

 

4.6 / 5 ( 55 głosów )

60 thoughts on “Karkówka zapiekana z pieczarkami i cebulką”

  1. Karkówka rzeczywiście jest miękka i bardzo dobra ale samo danie jest ciężkie i niezbyt elegancko prezentuje się na talerzu. Na eleganckie przyjęcie naprawdę nie pasuję . przykro mi byłam szczera

    1. Góra – dół bez termoobiegu ;) A czas pieczenia dostosować do swojego piekarnika, bo zdarzają się piekarniki o słabszej mocy i karkóweczka potrzebuje 100-120 minut ;)

  2. Proszę podać o proporcje na więcej osób…chciałabym podać gościom komunijnym :) 15 osób. Tak żeby się najedli :)

    1. Lepiej obsmażyć mięso, by zamknęło ‘pory’ i dzięki temu jest bardziej soczyste ;)

  3. Witam serdecznie. Bardzo mi smakowało i myślę że częściej będę to robić. Ale zastanawiam się czy warto pod koniec pieczenia na 30-40 min wrzucić do środka połówki lub plastry ziemniaków?

  4. No pycha :) Kucharka ze mnie żadna ale to mi wyszło rewelacja . Na stałe zawita w naszym domu . Czy ma pani jeszcze jakieś przepisy .

  5. robię bardzo podobnie. nawet dziś gościła na naszym stole. jednak na dno wykładam surowe, zamarynowane mięso. na to cebula w piórka, papryka czerwona w kostkę,marchew w kostkę i surowe pieczarki. piekę bez przykrycia 90 min ale po pół godziny mieszam całość. podaję z ziemniakami albo kaszą kuskus.

  6. A czy mięso musi byc pojedynczo na dnie, czy mozna np dwie warstwy mięsa, albo zeby jedno na drugie zachodziło, bo musze zrobic na wiecej osób a nie mam w czym :(

  7. Normalnie MIAZGA!!!! Przepyszneeeeee. Kruchutka, rozpływa się w ustach. Mama mówiła, że z tym daniem do Masterchefa można iść (moja mama dużo gotuje i PYSZNIE ) polecam każdemu

  8. Przepis jest mega…polecam serdecznie bo warto…robiłam dwa razy i za każdym razem goście byli zachwyceni i brali przepis…pozdrawiam

    1. Mam podobny przepis – właściwie taki sam – jedyna różnica to to , że zamiast sosu sojowego dodaję magi lub inną przyprawę do zupy. Też wychodzi przepyszna :)

    2. Mam praktycznie taki sam przepis , jedynie z tą różnicą , że właśnie zamiast sosu sojowego daję magi albo inną przyprawę do zupy ( dla jasności w płynie ;) ). Wychodzi rewelacyjnie , podaję najczęściej jako świąteczny obiad .

  9. Zrobiłam i muszę przyznać, że jest to najlepsza karkówka jaką do tej pory zrobiłam! Dziękuję za super przepis i polecam wszystkim do wypróbowania

    1. Też się nad tym zastanawiam. To samo dotyczy mięsa. A jeśli chodzi o wodę, którą puszczą pieczarki, to chyba wystarczy pominąć dodatek wody do sosu i powinno być ok. Mam w planie jutro zrobić tą karkówkę, ale bez podsmażania czegokolwiek. Zobaczymy, jak wyjdzie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here