Pulpeciki w sosie pomidorowym

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Pulpeciki w sosie pomidorowym to szybki i prosty obiad. Dzięki dodaniu serka mascarpone do sosu, zyska on lepszy, kremowy smak. Z podanych poniżej składników wychodzi ok. 14 pulpecików.

Pulpeciki w sosie pomidorowym – Składniki:

  • 500g mięsa mielonego (mieszanego wołowego i wieprzowego)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego (lub 1 duży ząbek czosnku świeżego)
  • 6 łyżeczek kaszki manny
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku

Pulpeciki w sosie pomidorowym – Składniki na sos:

  • 500g przecieru pomidorowego/passaty
  • 500ml bulionu (warzywnego lub mięsnego – może być przecedzony rosół)
  • 250g mascarpone
  • 1 łyzeczka oregano, bazylii, tymianku, cukru
  • pół łyżeczki czosnku
  • 2 łyzeczki sosu sojowego
  • pieprz, sól do smaku
  • kilka listków świeżej bazylii do posypania sosu na koniec

pulpeciki w sosie pomidorowym

Pulpeciki w sosie pomidorowym – Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na sos umieścić w dość dużej patelni (może być wok), gotować do czasu aż sos nieco zgęstnieje.
  2. W międzyczasie mięso mielone doprawić, dodać jajko i kaszkę manną, wyrobić jednolitą masę. Następnie uformować ok. 14 kuleczek.
  3. Gdy sos już nieco zgęstnieje, należy zmniejszyć płomień (tak, by sos jedynie delikatnie ‘pyrkał’), a następnie ułożyć w nim delikatnie pulpeciki (nie muszą być zakryte sosem) i gotować całość ok. 25-30 minut (pod koniec gotowania, np. 5 minut przed wyłączeniem, przykryć całość pokrywką, by się podusiła).
Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.