Surówka z pekinki jak u Chińczyka

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Surówka z pekinki jak u Chińczyka – brzmi dość śmiesznie, bo obcokrajowiec może sobie pomyśleć, że poszatkowałam mieszkankę Pekinu haha ;) Rozlewu krwi jednak nie było, a owa surówka jest alternatywą dla surówki z białej kapusty, którą często podaje się jako dodatek w Chińskich knajpkach. Poniżej znajdziecie przepis na wersję surówki z udziałem kapusty pekińskiej :) Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu :)


Surówka z pekinki jak u Chińczyka – Składniki:

  • 1 mała kapusta pekińska (taka ok. 0,5kg – po poszatkowaniu i pozbawienia ‘głąbu’ zostało mi 350g kapusty)
  • 1 marchewka (ok. 130g)
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu winnego z białego wina (lub trochę więcej jeśli lubicie bardziej kwaskowate smaki)
  • 2 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz, sól do smaku

 

surówka z pekinki jak u chińczyka

Surówka z pekinki jak u Chińczyka – Wykonanie

  1. Kapustę pozbawić głąbu, resztę drobno poszatkować.
  2. Marchewkę obrać, potrzeć na tarce o małych oczkach.
  3. W szklance wymieszać dokładnie ze sobą olej, ocet, sos sojowy oraz cukier.
  4. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, polać sosem, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Słodko- kwaśność sałatki można balansować dodając ciut więcej octu lub odrobinę więcej cukru. Smacznego!
Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 odpowiedzi na “Surówka z pekinki jak u Chińczyka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.