Czy proszek do pieczenia jest dobry? Jak to sprawdzić?
Porady kulinarne i ciekawostki

Jak sprawdzić, czy proszek do pieczenia jest dobry do użycia?

Proszek do pieczenia – jak sprawdzić, czy nadal jest dobry do użycia? Przeczytaj poniżej.



Często zdarza się tak, że otwieramy opakowanie proszku do pieczenia, zużywamy tylko jedną łyżeczkę, a pozostałość szczelnie zawijamy i chowamy do szafki na kolejny raz. Jednak ten kolejny raz czasami jest za kilka tygodni i nie mamy pewności, czy owy proszek do pieczenia nie zwietrzał i wciąż nadaje się do użycia. Szkoda go wyrzucić, a jeszcze bardziej szkoda zrobić ciasto, które z powodu zwietrzałego proszku w ogóle nie wyrośnie. Jest jednak na to sposób, by sprawdzić, czy proszek do pieczenia jest dobry do użycia. Wystarczy wsypać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia do szklanki z gorącą wodą – jeśli pojawią się bąbelki, to znaczy, że proszek jest OK. W podobny sposób można także sprawdzić sodę oczyszczoną. Wystarczy dodać ją do octu i również obserwować, czy pojawiają się bąbelki. A Wy macie jakieś sprawdzone sposoby na ocenienie, czy proszek do pieczenia lub soda oczyszczona nadają się jeszcze do użycia? Jeśli tak, to śmiało piszcie w komentarzach poniżej :)

4.9 / 5 ( 7 głosów )

3 thoughts on “Jak sprawdzić, czy proszek do pieczenia jest dobry do użycia?”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here