Soczyste roladki kurczaka z oliwkami w sosie śmietanowym na pewno przypadną do gustu wszystkim smakoszom dań z drobiu :)
Soczyste roladki kurczaka z oliwkami w sosie śmietanowym – Składniki:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- pieprz, sól, papryka słodka
- 150g (1 opak.) serka Delikate śmietankowy z cebulą szczypiorkiem (lub Almette itp.)
- ok. 20 czarnych oliwek
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
- czosnek (1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego lub 1 świeży ząbek)
- 1 pęczek koperku
- ok. 350-400g śmietany gęstej 18%
- 3 łyżki śmietany kremówki 30%
- 300ml bulionu (lub przecedzonego przez sitko rosołu)
- 1-2 łyżki mąki + odrobina wody do zagęszczenia sosu
Soczyste roladki kurczaka z oliwkami w sosie śmietanowym – Wykonanie:
- Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić wzdłuż na 2 plastry. Każdy delikatnie rozbić tłuczkiem (najlepiej przez woreczek foliowy, by nie podziurawić mięsa). Z obu stron doprawić mięso pieprzem, solą i słodką papryką. Na każdym plastrze mięsa rozsmarować serek śmietankowy oraz ułożyć po kilka (u mnie 5 sztuk) czarnych oliwek. Zawinąć mięso w roladki i związać nitką lub spiąć szczelnie wykałaczkami.
- Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć drobiowe roladki z każdej strony.
- W dość sporym garnuszku wymieszać ze sobą zimny bulion, śmietanę 18%, śmietanę kremówkę, czosnek, pieprz, sól oraz posiekany koperek.
- Na patelnię, gdzie z kurczakiem wlać wyżej przygotowany sos i dusić całość pod przykryciem przez ok. 15 minut.
- W szklance dokładnie wymieszać mąkę z niewielką ilością wody.
- Następnie zdjąć pokrywkę z patelni, wyciągnąć mięso i odwinąć je ze sznurków (lub pozbawić wykałaczek), a sos zagęścić poprzez dodanie mąki (gotować go jeszcze przez ok. 1 minutę cały czas mieszając, by nie powstały grudki). Smacznego!