Budyniowe naleśniki na słodko z jajkami, budyniem i cukrem
Dla dzieci Naleśniki Naleśniki na słodko Obiad

Naleśniki budyniowe

Kuchnia : Polska

Naleśniki budyniowe chodziły za mną już od kilku dni. Mają one nie tylko ciekawy smak, ale też cudownie roznoszący się waniliowy aromat i piękny złoty kolor! Polecam je na śniadanie, obiad, czy też kolację :) Zarówno małe, jak i duże łasuchy na pewno będą zadowoleni :) Z podanych proporcji wychodzi ok. 5-6 dużych naleśników.


Naleśniki budyniowe – Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do ciasta + odrobina oleju do smażenia naleśników
  • 400 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (2×40 g)
  • 80 g mąki pszennej wrocławskiej (ok. 3 średnio czubate łyżki)

naleśniki budyniowe z budyniem

Naleśniki budyniowe – Wykonanie:

  1. Jajka zmiksować za pomocą miksera z 3 łyżkami cukru i szczyptą soli. Następnie, dale miksując wlać mleko, 2 łyżki oleju oraz wsypać przesiany proszek budyniowy oraz mąkę pszenną wrocławską. Wszystko zmiksować do połączenia się składników (ciasto naleśnikowe będzie miało dość rzadką konsystencję).
  2. Patelnię rozgrzać, wlać odrobinę oleju.
  3. Kolejno wlać na patelnię porcję ciasta, rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni i smażyć z bu stron  na złoty kolor. Naleśniki można odsączyć z nadmiar tłuszczu za pomocą papierowych ręczników.
  4. Naleśniki budyniowe podawać z ulubionymi dodatkami, np. owocami i bitą śmietaną, twarogiem, czy też po prostu z dżemem. Smacznego!
  5. Może zaciekawi Cię również przepis: Czekoladowe naleśniki z bananem i mascarpone lub na naleśniki – przepis podstawowy (idealne na słodko i wytrawnie)


naleśniki budyniowe z 3 jajek z budyniem i cukrem

4.2 / 5 ( 712 głosów )

79 thoughts on “Naleśniki budyniowe”

  1. aaaaa myślałam, że to ja je wymyśliłam :) ja dodaje wodę mineralną pół na pół z mlekiem :) i ubite białko..są wtedy puszyste :)

  2. Pyszności!!!!! palce lizać :) zamiast zwykłej mąki dałam kokosową.Mimo ścisłej diety nie oparłam się :D POLECAM.

  3. Ja tez dzis usmazylam nalesniki wg tego przepisu.Napewno bede korzystac z tego przepisu jezelibede dodatki na slodko tj dzem czy serek.Przepis super cudnie pachnie w domu.Zabieram jutro do pracy dla kolezanki..Dziekuje Maria

  4. Przepyszne naleśniki właśnie zrobiłam wyszły rewelacyjnie,nawet dodałam troszkę
    więcej mleka są takie biszkoptowe polecam

  5. Od dziś to moje ulubione naleśniki :D Nawet pierwszy od razu wyszedł dobrze :) Ciasto rzeczywiście mocno lejące ale dzięki temu super się rozprowadza po patelni :) Polecam :)

    1. Kulinarne przeboje Ha ja jeszcze bardziej :D Mogę już inne przepisy do śmieci wyrzucić Super dobrane ilości składników Od dziś lubię je robić :) Teraz tylko zupki muszę się nauczyć jakieś pysznej robić :) Już lukam u Cb co tam masz pysznego :)

  6. Pychotka dziękuję za inspirację-domownicy z radością zajadali dziś tak popularne danie. Zrobiłam podwójną porcję . Polecam ☺

      1. Oj, grzecznością to Pani nie grzeszy. A tak nawiasem mówiąc, pytanie nie było “idiotyczne” – zważywszy, że Pani Ewa zadała je wcześniej.

    1. Są dzięki temu bardziej elastyczne i mniej oleju do smażenia wystarczy, a czasami nawet można całkowicie go pominąć, jeśli mamy do dyspozycji dobrą, nieprzywierającą patelnię ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here