Rogaliki 3 składnikowe

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Rogaliki 3 składnikowe – tak! Tylko 3 składniki wystarczą, by zrobić szybkie ciasto na rogaliki. Szukacie czegoś do kawy na dzisiejsze popołudnie? Może będą to właśnie rogaliki trzyskładnikowe? :) Przepis na nie znalazłam na jednej z grup na FB – tam są naprawdę wielkim hitem ostatnich czasów ;) Możecie nadziewać je dowolnie – kremem orzechowym, czekoladowym lub marmoladą. Możecie je tylko oprószyć cukrem pudrem bądź oblać lukrem lub polewą czekoladową! Wszelkie kombinacje dozwolone ;)

Rogaliki 3 składnikowe – Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 250g masła (ewentualnie margaryny)

*szklanka = 250ml

Dodatkowo: 

  • dowolne nadzienie – u mnie marmolada wieloowocowa
  • cukier puder do oprószenia rogalików

rogaliki 3 składnikowe

Rogaliki 3 składnikowe – Wykonanie:

  1. Mąkę przesiać przez sitko. Dodać masło pokrojone w kostkę oraz śmietanę. Całość posiekać aż powstanie masa przypominająca okruszki chleba. Następnie zagnieść gładkie ciasto. Owinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
  2. Po tym czasie wyciągnąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 części i każdą z nich rozwałkować cienko (jeśli ciasto jest nieco klejące, to można je trochę podsypać mąką). Wyciąć duże koło za pomocą talerza lub dużej, okrągłej blaszki. Kolejno podzielić koło na 8 części, tak by powstało 8 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta umieścić marmoladę lub krem czekoladowy i zwinąć od szerszej krawędzi (podstawy trójkąta) do węższej (wierzchołka trójkąta), tworząc rogaliki. Pozostałe ciasto również rozwałkować i podzielić na trójkąty, dalej postępując tak jak wyżej.
  3. Najlepiej na 30 minut przed pieczeniem schłodzić rogaliki w lodówce.
  4. Schłodzone rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piekarnik rozgrzać do 190-200st.C.
  6. Włożyć rogaliki do piekarnik i piec przez ok. 15-20 minut (do zarumienia). Ostudzić.
  7. Oprószyć rogaliki cukrem pudrem lub polać lukrem (zobacz przepis: lukier królewski). Smacznego!

To co? Skusicie się na rogaliki z 3 składników? :)


rogaliki 3 składnikowe

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

20 odpowiedzi na “Rogaliki 3 składnikowe

  1. madaleine says:

    Dlaczego one się nazywają 3-składnikowe ? Przecież potrzebne jest min. 5 składników. Nie sądzę by budziły takie zachwyty gdyby były zrobione faktycznie z 3 składników, bez nadzienia i cukru pudru na wierzchu.

  2. Kamila says:

    Mam pytanie. Czy jak zrobię dzień wcześniej ciasto i włożę do lodówki to będzie dobre żeby na drugi dzień robić z nich rogale?

    • SłodkaBabeczka says:

      Jeśli będzie Pani tak jak ja, z każdego koła o średnicy standardowego talerza obiadowego wycinała 8 trójkącików na rogaliki, to z powyższych proporcji wychodzi ok. 50-60 małych rogalików ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.