Placuszki jogurtowe jagodowe – ekspresowe! W sezonie placuszki można ozdobić świeżymi jagodami ;) A po sezonie podawać np. z dżemem jagodowym, bitą śmietaną lub dżemem z owoców leśnych.
Placuszki jogurtowe jagodowe – ekspresowe! – Składniki:
- 150 g jogurtu jagodowego (u mnie Jogobella)
- 1 jajko
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżka cukru zwykłego
- 80 g mąki pszennej
- olej do smażenia
- świeże owoce, dżem lub bita śmietana do podania (u mnie twarożek wiaderkowy + dżem z owoców leśnych)
Placuszki jogurtowe jagodowe – ekspresowe! – Wykonanie:
- Jajko rozkłócić. Dodać jogurt, sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy i cukier zwykły oraz przesianą przez sitko mąkę pszenną. Całość dokładnie razem wymieszać, by powstała jednolita masa bez grudek.
- Na patelni rozgrzać olej.
- Smażyć placuszki z obu stron na rumiano.
- Podawać np. z bitą śmietaną, twarogiem, dżemem z owoców leśnych. Smacznego!!