Surówka z kiszonej kapusty

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Surówka z kiszonej kapusty – chyba każdemu kojarzy się ze smakami dzieciństwa :) Niektórzy do tej surówki poza wymienionymi przeze mnie poniżej składnikami dodają jeszcze jabłko i cebulkę – ja jednak najbardziej lubię wersję minimalistyczną :)

Surówka z kiszonej kapusty – Składniki:

  • 240 g kapusty kiszonej
  • 1 duża marchewka (150g)
  • szczypta soli
  • pieprz czarny do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

 

surówka z kiszonej kapusty


 

Surówka z kiszonej kapusty – Wykonanie:

  1. Kapustę odsączyć dokładnie z płynów (jeśli jest zbyt kwaskowata, to można ją ewentualnie przepłukać pod bieżącą wodą na sitku), posiekać drobno.
  2. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  3. Wrzucić kapustę i marchewkę do jednej miski, wymieszać. Dodać oliwę, cukier, sól i pieprz do smaku, wymieszać.
  4. Podawać np. ze smażoną rybką lub kotletami. Smacznego!

Więcej przepisów na sałatki i surówki znajdziecie tutaj: Przepisy na Sałatki i surówki

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 odpowiedzi na “Surówka z kiszonej kapusty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.