Surówka z kiszonej kapusty – chyba każdemu kojarzy się ze smakami dzieciństwa :) Niektórzy do tej surówki poza wymienionymi przeze mnie poniżej składnikami dodają jeszcze jabłko i cebulkę – ja jednak najbardziej lubię wersję minimalistyczną :)
Surówka z kiszonej kapusty – Składniki:
- 240 g kapusty kiszonej
- 1 duża marchewka (150g)
- szczypta soli
- pieprz czarny do smaku
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
Surówka z kiszonej kapusty – Wykonanie:
- Kapustę odsączyć dokładnie z płynów (jeśli jest zbyt kwaskowata, to można ją ewentualnie przepłukać pod bieżącą wodą na sitku), posiekać drobno.
- Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Wrzucić kapustę i marchewkę do jednej miski, wymieszać. Dodać oliwę, cukier, sól i pieprz do smaku, wymieszać.
- Podawać np. ze smażoną rybką lub kotletami. Smacznego!
Więcej przepisów na sałatki i surówki znajdziecie tutaj: Przepisy na Sałatki i surówki
A gdzie cebulka, jabłuszko, kminek… ajajaj.. nie tym razem, wolę swój przepis. pozdrawiam.
Wyżej pisałam, że to moja ulubiona wersja minimalistyczna ;) Zawsze można dodać ulubione dodatki ;)
moja ulubiona ;)