Sernik Oreo

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Sernik Oreo z kremówką, mascarpone i ciasteczkami Oreo od dzisiaj trafia do kolekcji moich ulubionych serników, tuż obok sernika Snickers (zobacz przepis). Na podobną wersję sernika Oreo trafiłam na blogu Moje Wypieki – i już wtedy wiedziałam, że muszę się pokusić o swoją wersję :)

Podane poniżej składniki dotyczą okrągłej blaszki o średnicy 21cm.


Sernik oreo – Składniki:

Sernik oreo – Składniki na spód:

  • ok. 130g ciastczek Oreo
  • 1 czubata łyżka miękkiego masła

Sernik oreo – Składniki na masę serową:

  • ok. 90g ciasteczek Oreo
  • 550g twarogu minimum 3-krotnie mielonego (lub twaróg z wiaderka)
  • 150g mascarpone
  • 200g śmietanki kremówki 30%
  • 2 małe jajka
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru (200g)
  • 9ml aromatu cytrynowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sernik oreo – Składniki na krem:

  • 100g mascarpone (2 łyżki)
  • 200g śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok. 130g ciasteczek Oreo do ozdoby

 

sernik Oreo

Sernik oreo – Wykonanie:

  1. Około 130g ciastczek pokruszyć drobno (lub rozdrobnić blenderem), dodać  1 czubatą łyżkę miękkiego masła i wyrobić razem na jednolitą masę.
  2. Blaszkę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie wyłożyć ciasteczkowy spód. Schować blaszkę do lodówki na minimum 60 minut (lub krócej jeśli ustawimy chłodzenie lodówki na max).
  3. Wszystkie składniki na masę serową (powinny być w temperaturze pokojowej) wrzucić do miski (poza ciasteczkami) i zmiksować na jednolitą masę. Miksować tylko do czasu połączenia się składników, by nie napowietrzyć zbyt bardzo masy serowej.
  4. Wylać masę serową na ciasteczkowy spód. Ciasteczka Oreo przekroić na połówki i powciskać w masę serową. Piec sernik w piekarniku nagrzanym do ok. 150-160st.C przez ok. 50-60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Sernik na chwilę wyciągam z piekarnika, za pomocą nożna okrawam go na około od blaszki (by nie opadł potem) i zostawiam na 15 minut w piekarniku. Po tym czasie zostawiam go na kolejne 30 minut przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Następnie wystawiam sernik na blat stołu, a gdy ostygnie wkładam go na ok. 3-4 godziny do lodówki.
  5. Następnie ubijam schłodzoną śmietankę na sztywno, dodaję mascarpone i cukier puder i miksuję jeszcze chwilę (tylko do momentu połączenia się składników).
  6. Tak przygotowanym kremem smaruję wierzch i boki sernika (z kremu który mi pozostał zrobiłam dookoła śmietanowe szlaczki). Następnie pozostałe ciasteczka Oreo (ok. 130g) ‘poprzyklejałam’ do boków sernika, tak jak na załączonych wyżej zdjęciach. Ponownie wstawić sernik na 1-2h do lodówki, by porządnie się schłodził. Smacznego!


 

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Sernik Oreo

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.