Rolada szpinakowa z szynką to pyszna alternatywa dla rolady szpinakowej z łososiem :) Tak więc jeśli nie lubicie zbytnio wędzonego łososia, a macie ochotę na taką właśnie szpinakową roladę, to polecam wersję z szynką, na którą przepis znajdziecie poniżej :)
Rolada szpinakowa z szynką – Składniki:
- 450g szpinaku mrożonego
- 4 ząbki czosnku
- 4 czubate łyżki jogurtu greckiego (250g)
- pieprz, sól do smaku
- 1 łyżka masła do smażenia
- 4 jajka
- 2 serki chrzanowe typu Almette, Delikate, Łaciate itp. (300g)
- kilka plasterków dobrej jakości szynki (ok. 200g)
Rolada szpinakowa z szynką – Wykonanie:
- Patelnię rozgrzać, roztopić łyżkę masła, wrzucić szpinak, smażyć przez kilka minut, cały czas mieszając, do czasu aż nadmiar wody odparuje. Następnie dodać 4 łyżki jogurtu greckiego, smażyć dalej. Pod koniec dodać czosnek, pieprz oraz sól i smażyć jeszcze z 2 minutki. Ostudzić. Kolejno wbić do masy szpinakowej żółtka, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i również dodać do szpinaku, delikatnie mieszając do połączenia składników.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (ja używam tej płaskiej blaszki dołączone w zestawie do piekarnika. Wylać na papier ciasto i cienko rozprowadzić. Im większy będzie ‚szpinakowy placek’ ,tym łatwiej będzie potem zawinąć roladę.
- Piec roladę szpinakową w temp. 180-190C przez ok. 15-20 minut (aż masa stężeje). Należy tylko pamiętać o tym, by nie przesuszyć ciasta zbyt długim pieczeniem, aby nie pękało podczas zwijania. Ostudzić.
- Ostudzoną masę szpinakową posmarować serkami, ułożyć plasterki szynki. Zwinąć roladę, owinąć ją folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki.
- Po kilku godzinach można roladę pociąć w plasterki i podawać ;-) Smacznego!
Zobacz również inne przepisy na specjalne okazje:
Pięć z termoobiegiem czy gora dół?
Piekę góra – dół ;)