Francuskie ślimaczki ze szpinakiem to świetna przekąska na imprezę andrzejkową, urodzinową, czy też Sylwestra ;) Polecam również ten przepis: Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem.
Francuskie ślimaczki ze szpinakiem – Składniki:
- 450g mrożonego szpinaku (lub świeżego)
- 270g sera feta
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- oliwa z oliwek lub masło (do smażenia)
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 1 duże opak. ciasta francuskiego (300g) (lub ciasto francuskie własnej roboty)
- 3 łyżki majonezu (120g)
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
Francuskie ślimaczki ze szpinakiem – Wykonanie:
- Na początku przygotowuję farsz szpinakowy z przepisu, który pojawił się na blogu już wieki temu (Farsz ze szpinaku i sera feta). Jeśli chcecie wykorzystać świeży szpinak, to najpierw należy go umyć, odsączyć, a następnie posiekać drobno. Kolejno należy rozgrzać patelnię, wrzucić łyżkę masła, a następnie mrożony szpinak (lub świeży, posiekany), przeciśnięty przez praskę czosnek (można dać więcej lub mniej czosnku – jak kto woli – ja daję standardowo 2-3 ząbki). Cały czas mieszać farsz ,by się nie przypalił. Smażyć aż do całkowitego odparowania wody. Dodać 2 łyżki gęstej śmietany. Mieszać. Ser feta pokruszyć, dodać do szpinaku, przemieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.
- Majonez wymieszać z bazylią, oregano, solą i pieprzem.
- Ciasto francuskie rozwinąć posmarować na całość majonezem z ziołami. Następnie rozprowadzić farsz, zostawiając wzdłuż jednej dłuższej krawędzi trochę wolnego miejsca bez farszu (żeby łatwiej się zawijało)
- Zawinąć ciasto w rulon (od brzegu z farszem, w kierunku brzegu bez farszu). Następnie pokroić roladę na paski (ok. 2cm).
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać paski na leżąco (czyli tak, by przypominały ślimaczki). Żółtko rozbełtać, wysmarować nim ciasto.
- Piekarnik nagrzać do 220 st.C. Włożyć ślimaczki do piekarnika i piec przez ok. 15-20 minut (do zarumienienia). Podawać np. z sosem czosnkowym (zobacz przepis). Smacznego!