bigos z kiszonej kapusty
Obiad Przepisy na Boże Narodzenie Sylwester - Przepisy na Sylwestra Wielkanoc przepisy Wieprzowina

Bigos z kiszonej kapusty – łatwy i pyszny!

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 30 minut | Czas gotowania/pieczenia : 3 godziny i 30 minut | Porcje : 15 porcji

Bigos z kiszonej kapusty – z mięsem wieprzowym, kiełbasą i suszonymi grzybami. Polecam na Święta Bożego Narodzenia, Sylwestra, Urodziny i inne okoliczności :)

Bigos z kiszonej kapusty przepis

W moim domu rodzinnym przepisów na bigos mamy wiele ;) W zależności od tego, na jaką wersję nas najdzie ochota, taką tworzymy… jednak, najczęściej króluje u nas bigos z kiszonej kapusty. Nieco rzadziej pojawia się bigos mieszany na bazie białej kapusty i kiszonej, a najrzadziej oczywiście bigos z młodej kapusty, bo robimy go akurat wtedy, kiedy jest sezon na młodą kapustę.
Jeśli chodzi o przepis na bigos z kiszonej kapusty, to złotą zasadą jest to, że powinno dać się tyle samo kilogramów mięsa, ile planuje dać się kilogramów kapusty. Tak więc na 1 kg kapusty kiszonej powinien przypaść 1 kg mięsa (u mnie z reguły połączenie łopatki wieprzowej + kiełbasy podwawelskiej). Odkąd wyszłam za Mąż to kminku do bigosu praktycznie już nie daję, bo mój Mąż po prostu go nie lubi :) Ale jeśli Wy lubicie kminek, to spokojnie możecie dodać odrobinę.

bigos z kiszonej kapusty przepis

Bigos z kiszonej kapusty – Składniki:

  • ok. 1,3 g mięsa wieprzowego (u mnie łopatka wieprzowa)
  • ok. 500 g kiełbasy wiejskiej lub podwawelskiej
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 średnie cebule – ok. 270 g
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 7-8 szklanek wody (1 szklanka = 250 ml)
  • ok. 60 g suszonych grzybów ( u mnie podgrzybek brunatny)
  • 10-12 czubatych łyżeczek powideł śliwkowych (do smaku)
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, jak ktoś lubi)
  • pół płaskiej łyżeczki kminku (można pominąć jeśli ktoś nie lubi)
  • sól i pieprz do smaku

bigos z kiszonej

Przepis na bigos z kiszonej kapusty:

  1. Odmierzyć 60 gramów suszonych grzybów (u mnie podgrzybki, ale mogą być też prawdziwki, borowiki itd.). Zalać 3 szklankami wody (750 ml o temperaturze pokojowej) i odstawić pod przykryciem na całą noc (lub kilka godzin), by grzyby napęczniały. Napęczniałe grzyby odcedzić je na sitku, pokroić na mniejsze kawałki. Wodę z moczenia grzybów zachować.
  2. Kiełbasę pokroić w półksiężyce (wcześniej obrać jeśli ma folię).
  3. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kosteczkę i zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju (6 łyżek) na małym ogniu.
  4. W międzyczasie pokroić łopatkę wieprzową w kostkę o boku 1,5-2 cm. Dodać 2 łyżeczki papryki słodkiej oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać, by całe mięso otoczyło się w przyprawach. Wrzucić mięso na patelnie (do cebuli) i dokładnie je obsmażyć na dość dużej mocy palnika. Najlepiej by patelnia była bardzo duża, by mięso się dokładnie podsmażyło, a nie ugotowało. Jeśli nie macie takiej dużej patelni, to możecie podzielić cebulę i mięso na 2 porcje i podsmażyć je na dwóch osobnych patelniach, dzięki czemu zyskacie pewność, że pory w mięsie idealnie się zamkną. Mięso wraz z cebulką przełożyć do garnka. Na tej samej patelni, co smażyła się łopatka wieprzowa podsmażyć także kiełbasę. Po usmażeniu przerzucić ją również do garnka, a patelnię podlać 2 szklankami gorącej wody i również przelać do garnuszka. Kolejno dodać do niego grzyby oraz wodę z moczenia grzybów,  liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, słodką paprykę, powidła śliwkowe (oraz ewentualnie kminek) i gotować całość pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 1 godzinę. Co jakiś czas przemieszać, by nic się nie przypaliło.
  5. Po tym czasie kapustę kiszoną przepłukać na sitku pod bieżącą wodą, odcedzić, pokroić drobno. Wrzucić do garnka z mięsem. Wlać 2 szklanki wody i gotowa kolejne 60 minut. Na sam koniec dodać ewentualnie koncentrat pomidorowy oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6.  Najlepiej bigos gotować jeszcze drugiego i trzeciego dnia po 60 minut – wtedy jego smak jest najlepszy. W razie potrzeby dolać odrobinę wody, by bigos nie przypalał się podczas gotowania. Smacznego!

Może zainteresują Was również inne przepisy na Wigilię, np. pierogi z kapustą i grzybami lub przepisy na śledzie na święta. Gorąco zachęcam również do zajrzenia do zakładki: pierogi. Znajdziecie tam mnóstwo inspiracji na świąteczne pierożki i nie tylko.

przepis na bigos z kiszonej kapusty
bigos z kiszonej kapusty z grzybami i kiełbasą podwawelską

4.7 / 5 ( 562 głosów )

51 thoughts on “Bigos z kiszonej kapusty – łatwy i pyszny!”

  1. Bigos bardzo dobry ,najlepszy jaki jadlam. Robiłam drugi raz z tego przepisu.
    Za pierwszym razem wyszedł mi lepszy, ale i kapusta była wtedy smaczniejsza.
    Robię z połowy porcji a i tak wychodzi bardzo dużo .

  2. Z racji tego że w te Święta zostaliśmy w DE i nie dane nam świętować w Polsce a jestem wierna tradycjom zrobiłam dziś pierwszy raz sama Bigos z tego przepisu tyle że na chudej szynce i kiełbasie śląskiej i bez powideł ale za to z grzybkami. Wyszedł wyśmienity, mąż podjadał z gara. Pychota, jutro podgotuje z godzinke jeszcze. Dziękuję za przepis i polecam nawet tym zaczynającym przygodę z kuchnią. Pozdrawiam

  3. Robię podobny. Polecam dodać wędzone żeberka, ugotować je w kapuście, wyjąć z gara, wyjąć kości, pokroić mięso w kosteczkę i dodać do reszty. Zamiast powideł pokrojone śliwki wędzone. Zamiast wody szkanka czerwonego wina. Pozdrawiam.

    1. W przepisie jest napisane ,najpierw ugotować mięso z przyprawami i grzybkami ,po godzinie dodać kapustę . ” gotować całość pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 1 godzinę. Co jakiś czas przemieszać, by nic się nie przypaliło.
      Po tym czasie kapustę kiszoną przepłukać na sitku pod bieżącą wodą, odcedzić, pokroić drobno. Wrzucić do garnka z mięsem. Wlać 2 szklanki wody i gotowa kolejne 60 minut. Na sam koniec dodać ewentualnie koncentrat pomidorowy oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.”

  4. Mój pierwszy bigos robiłam z tego przepisu i wyszedł genialny :) mogę nawet stwierdzić, że najlepszy jaki w życiu jadłam. Dałam tylko mniej grzybów, bo nie miałam więcej :)

  5. Wiem, że tak ma być, ale zdumiewa mnie ilość mięsa, jaką dodajecie do bigosu.
    Ale to taka tylko uwaga na marginesie :)
    Dzięki za przepis ! Pozdrawiam serdecznie.

  6. Ostatnio mój mąż miał 35 urodziny. Zrobiłam bigos. To był mój drugi w życiu. Tylko dałam śliwki wędzone. Komentarz mojego męża-na początku powiedział, że za dużo grzybów a po dwóch dniach , że smakuje jak u babci. Naszym Niemieckim gością też bardzo smakował.

  7. Bigos wyszedł genialny! Szczerze? To chyba najlepsza wersja jaką kiedykolwiek w życiu jadłam :) Dziękuję za przepis :)

  8. Mmmm ale mam ochotę na ten bigosik. Chyba się skuszę go zrobić sama. To będzie mój pierwszy raz. Mam nadzieję że mi wyjdzie

    1. Dużo zależy od samej kapusty, grubości jej pokrojenia itd. Także od mocy palnika – być może jest za mała :) Wystarczy dłużej pogotować, by kapusta zmiękła. Pozdrawiam.

  9. Witam. Od wielu lat gotuję bigos , ale jest nijaki albo tylko dobry . Dziś ugotowałam bigos według Twojego przepisu i jest DOSKONAŁY !
    Zrobiłam także zrazy z mięsa mielonego – pycha !
    Jutro sałatka Królewska , Chrzanowa a w niedzielę Wiosenna.
    Pierwszy raz przygotowuję całe Święta według nowych przepisów , ale to strzał w 10 !
    Bardzo pięknie dziękuję i WESOŁYCH ŚWIĄT życzę ❤

  10. Prawdziwy bigos robię na święta, czyli 2 razy w roku, składniki prawie takie same, ale proporcje inne, bo bigos ma wagowo tyle samo mięsa co kapusty. Na 9 litrowy gar daję 3kg kapusty, 1kg wołowiny, 1kg wieprzowiny i 1kg wędzonego (pół kg kiełbasy i pół kg wędzonych żeberek). Do tego śliwki suszone zamiast powideł, pół butelki czerwonego wina wytrawnego, łyżka miodu, grzyby suszone,liść laurowy i ziele, sól pieprz

    1. Teoretycznie można, ale smak i aromat będzie inny ;) Podsmażyłabym je na masełku i dodała razem z puszczonymi płynami do kapusty ;) No, ale zdecydowanie bardziej polecam kupić suszone grzybki :)

    1. Robić tak jak w przepisie :) Tylko przepłukać (jeśli smakowo uważamy to za potrzebne), odcedzić, pokroić drobno i wrzucić do garnka z mięsem :)

  11. Moj pierwszy prawdziwy bigos. Pyszny, z gara juz jadlam. Od siebie dodalam pokrojone w cwiartki suszone śliwki. Bede wierna temu przepisowi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here