Nutella pie – to coś dla tych, co uwielbiają ciasteczka Oreo i Nutellę :) Ciasto to również przypadnie do gustu tym, co nie mają piekarnika, gdyż jest to proste ciasto bez pieczenia składające się z ciasteczkowego spodu i dwóch kremowych warstw, których zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut :) Polecam tym, którzy mega słodkie ciasta lubią najbardziej :)
Nutella pie – Składniki:
Nutella pie – Składniki na spód:
- 450 g ciastek Oreo
- 120 g masła, miękkiego, nieschłodzonego
Nutella pie – Nadzienie z Nutelli:
- 400 g serka mascarpone, schłodzonego (w oryginale serek Philadelphia)
- 600 g Nutelli, w temperaturze pokojowej
- 400 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
Nutella pie – Śmietanowy wierzch:
- 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 4 płaskie łyżki cukru pudru
- 160g orzechów laskowych
- kilka kostek gorzkiej czekolady
Nutella pie – Wykonanie:
- Ciasteczka rozkruszyć na drobno (najlepiej za pomocą malaksera na konsystencję mokrego piasku), wyrobić z masłem na jednolitą masę, a następnie wyłożyć nią spód i brzegi do połowy formy na tartę (u mnie tarta o średnicy 30cm i wysokim brzegu na 6cm). Schłodzić przez ok. 30 minut w lodówce.
- Nutellę wymieszać dokładnie z serkiem mascarpone (ręcznie lub za pomocą mieszadła miksera).
- W innej misce ubić na sztywno schłodzoną śmietanę kremówkę, a następnie dodawać stopniowo po łyżce kremu z nutelli i mascarpone, miksując na niskich obrotach i tylko do momentu połączenia się składników. Następnie gotowy krem przełożyć na ciasteczkowy spód. Schłodzić przez noc w lodówce (10 – 12 godzin).
- Orzechy podpiec na suchej patelni. Pozbawić je łupinek i posiekać nożem na mniejsze kawałki. Ostudzić.
- Następnego dnia śmietanę kremówkę i cukier puder ubić na sztywno. Wyłożyć na schłodzony deser. Na górę wysypać posiekane orzechy i zetrzeć kilka kostek gorzkiej czekolady. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
Uwaga: Jeśli zamiast śmietany 36% użyjecie śmietany kremówki 30%, to by masa była zwarta będzie trzeba dodać do niej żelatyny lub śmietan-fix’y.
Inspiracja: Moje Wypieki
a z ciastek oreo wyrzucamy masę czy kruszymy z nią
kruszymy z nią
Mniammm
mmm…. uwielbiam :)
Zrobisz?
Wygląda smakowicie ☺
Witam ,super wyglada :) w piatek mam urodziny napewno zrobieb tylko mam pytanie. Czy nie bedzie sie rozlewac?
Trzeba dobrze schłodzić :) Rozlewać się nie rozlewa, ale… za długo w temperaturze pokojowej też stać nie może, bo to bardzo kremowe ciasto z dodatkiem śmietany :)
Zrobię to ciasto ale ulepszę je alkoholem ;)