Pijane misie – żelki w alkoholu

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Pijane misie – żelki w alkoholu – swego czasu były hitem na takich stronach jak Kwejk, czy Demotywatory :) W tym roku postanowiłam je wypróbować i muszę powiedzieć, że są świetną, ale zdradliwą przekąską sylwestrową ;) Łatwo je przedawkować hehe, bo nie czuje się tak tych “procentów” :) Żelki w alkoholu można jeść samodzielnie lub wykorzystać je jako dodatek do drinków ;)  Poza tym żelki można nasączyć tylko wódką, ale jak dla mnie wtedy są za mocne ;) Zdecydowanie wolę lżejszą formę w postaci wymieszanej wódki ze Sprite’m lub Pepsi oraz wersję z samym Martini ;) Ewentualnie można użyć alkoholi mniej procentowych, np. szampana. Optymalny czas moczenia żelek to 3-5 dni (najlepiej po 3 dniach je posmakować i sprawdzić, czy taka moc nam odpowiada, czy wolimy mocniejsze).

Pijane misie – żelki w alkoholu – Składniki:

  • żelki Haribo
  • alkohol (u mnie wersje z wódką i z Martini, ale można też użyć np. szampana)
  • Sprite, Pepsi itp.

pijane misie

Pijane misie – żelki w alkoholu – Wykonanie:

  1. Żelki podzielić do 3 słoiczków. Jeden zalać wódką wymieszaną pół na pół ze Sprite’m. Drugi słoiczek zalać wódką wymieszaną pół na pół z Pepsi. Trzeci słoiczek zalać Martini.
  2. Żelki w każdym słoiczku powinny być zalane na 2cm powyżej ich powierzchni.
  3. Żelki odstawić w przykrytych słoiczkach na 2-5 dni (imdłużej je sie moczy, tym są mocniejsze w smaku).
  4. Żelki koniecznie muszą być przechowywane w lodówce, bo inaczej zrobi się nich “paćka”.
  5. Żelki należy przemieszać 1-2 razy dziennie, by równomiernie nasączyły się alkoholem.

Jeśli szukacie również imprezowych przekąsek to zapraszam tutaj: Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. oraz tutaj: Sałatki na Sylwestra – przepisy

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.