Obiad

Kotlety mielone z pieczarkami i serem

Kuchnia : Polska

Kotlety mielone z pieczarkami i serem – pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Można je podawać np. z ziemniakami puree (zobacz przepis na: kremowe, tłuczone ziemniaki), surówką z marchewki lub mizerią, a także z sosem pieczarkowym śmietanowym lub ziołowym (przepisy znajdziecie tutaj: Sos pieczarkowy i tutaj: Pieczarki w aromatycznym sosie).


Kotlety mielone z pieczarkami i serem – Składniki:

Składniki na kotlety:

  • 500 g mielonego mięsa (u mnie z indyka)
  • 1 mała cebula (ok. 60g)
  • 1 jajko
  • 4 łyżeczki bułki tartej (lub więcej jeśli masa z mięsa jest mało zwarta)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 czubata łyżeczka musztardy delikatesowej (ok. 13g)
  • sól, pieprz do smaku
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do smażenia (ok. 4 łyżki)

Składniki na farsz:

  • 200g pieczarek
  • 100g żółtego sera
  • 1 mała cebula (ok. 65g)
  • pieprz, sól do smaku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki (ok. 10g bez łodyżek)
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do smażenia (ok. 2 łyżki)

Do panierowania:

  • mąka pszenna do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • 1 jajko

kotlety mielone z pieczarkami i serem

Kotlety mielone z pieczarkami i serem – Wykonanie:

  1. Pieczarki oczyścić (przeczytaj artykuł:Pieczarki – obierać czy myć?), pokroić w kostkę.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy. Wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się zeszkli. Następnie dodać pieczarki i smażyć do czasu aż nadmiar wody odparuje. Pod koniec smażenia doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić.
  4. Ser zetrzeć na tarce. Dorzucić do usmażonych pieczarek. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać farsz.
  5. Do mięsa dodać drobno posiekaną cebulkę, jajko, przyprawy, 4 łyżeczek bułki tartej (ew. mniej lub więcej – tyle aby masa była zwarta i nie rozpadała się).
  6. Z podanej masy mięsnej wychodzi 6 sporych kotletów mielonych (można zrobić też je w mniejszej wersji). Masę mięsną podzielić na 6 porcji. Wziąć jedną porcję, rozpłaszczyć na dłoni, na środku nałożyć farsz, a następnie złożyć, formując klopsik. Powtórzyć to z pozostałą porcją mięsa. Każdy kotlet mielony otoczyć w mące, jajku i bułce tartej.
  7. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy lub oliwę, smażyć kotlety z każdej strony na złoty kolor. Smacznego! :)
4.6 / 5 ( 85 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here