Zapiekanka makaronowa z łososiem i szpinakiem

Zapiekanka makaronowa z łososiem i szpinakiem – chodziła za mną już od jakiegoś czasu :) Jest banalnie prosta, a makaron z kawałkami świeżego łososia, szpinakiem oraz śmietanowym sosem na pewno zasmakuje nie jednemu :)

Może zaciekawi Was również przepis na zapiekankę ryżową: Kebab – Gyros (klik).


Zapiekanka makaronowa z łososiem i szpinakiem – Składniki:

  • 300g świeżego filetu z łososia
  • 300g makaronu penne/rurki
  • 200g świeżego szpinaku
  • 1 kulka mozzarelli (125g po odsączeniu)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 ząbki czosnku (ok. 6g)
  • sól, pieprz do smaku (doprawić dość obficie)
  • 80ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 kubeczek (330g) śmietany gęstej 18%

Zapiekanka makaronowa z łososiem

Zapiekanka makaronowa z łososiem i szpinakiem – Wykonanie:

  1. Łososia pozbawić skóry, pokroić w kostkę. Doprawić solą i pieprzem.
  2. Makaron ugotować al dente (na pół twardo), odcedzić.
  3. Czosnek obrać i drobno posiekać (lub przecisnąć przez praskę).
  4. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucić czosnek i smażyć ok. pół minuty. Następnie dorzucić na patelnię szpinak i smażyć do czasu aż ‘zwiędnie’. Następnie dodać śmietankę kremówkę, gęstą śmietanę 18% , tymianek oraz pieprz i sól do smaku. Wymieszać i dusić jeszcze przez ok. 5 minut.
  5. Kolejno wymieszać makaron z masą szpinakową oraz kawałkami łososia. Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypać kawałkami mozzarelli.
  6. Piec zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 200st.C przez ok. 15-20 minut (aż łosoś się upiecze). Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Zapiekanka makaronowa z łososiem i szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.