Schab 5-minutowy w ziołach (domowa wędlina)

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Schab 5-minutowy w ziołach (domowa wędlina), czyli schab wolno gotowany – idealny na kanapki. Wbrew pierwszemu skojarzeniu cały czas przygotowania i gotowania schabu nie wynosi tylko 5 minut. Nazwa tej domowej wędliny, czyli “5-minutowy” wzięła się od czasu jednorazowego gotowania mięsa (równie dobrze można by go nazwać “schab 10-minutowy”, bo tyle wynosi całkowity czas gotowania na płomieniu). Cała obróbka termiczna jest podzielone na kilka etapów: doprowadzenie do wrzenia, następnie 5 minut gotowania, czas powolnego studzenia, ponowne gotowanie przez 5 minut i ponowne powolne studzenie, dzięki czemu mięsko dalej jest poddawane wyższej temperaturze i nie jest surowe w środku. Taki schab idealnie pasuje na kanapki, zwłaszcza posmarowany cienką warstwą majonezu, chrzanu, czy musztardy :)


Schab 5-minutowy w ziołach (domowa wędlina) – Składniki:

Składniki do zamarynowania mięsa:

  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 czubata łyżeczka musztardy delikatesowej

Składniki na zalewę:

  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 1 czubata łyżeczka musztardy delikatesowej
  • 1 litr wody (lub nieco więcej – mięso powinno być całe zanurzone)

*marynatę i zalewę można wzbogacić o swoje ulubione przyprawy

schab 5-minutowy

Schab 5-minutowy w ziołach (domowa wędlina) – Wykonanie:

  1. Schab (u mnie 1 kg mięsa) umyć, oczyścić z ewentualnych błon, osuszyć. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać ze sobą, a następnie natrzeć nimi mięso. Schować je w szczelnym pojemniku lub folii do lodówki na 24 godziny (ewentualnie na całą noc jeśli nie chce nam się tak długo czekać), by mięso się zamarynowało.
  2. Następnego dnia w garnku wymieszać wszystkie składniki na zalewę, włożyć mięso (i ewentualnie dolać jeszcze trochę wody, jeśli garnek jest szerszy, ponieważ schab powinien być cały zanurzony w zalewie), doprowadzić do wrzenia i od tego czas gotować na średnim płomieniu przez 5 minut. Wyłączyć palnik, pozostawić mięso w garnku z zalewą na ok. 6 godzin. Następnie znów doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Wyłączyć palnik i pozostawić tak mięso na ok. 9 godzin.
  3. Po tym czasie wyjąć mięso z zalewy i pozostawić na papierowym ręczniku, by nieco ociekło. Następnie można pokroić mięsko na cienkie plasterki. Taki schab idealnie pasuje na kanapki, zwłaszcza posmarowany cienką warstwą majonezu, chrzanu, czy musztardy :) Smacznego!


schab 5-minutowy

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

11 odpowiedzi na “Schab 5-minutowy w ziołach (domowa wędlina)

  1. Gosik says:

    Miesko wychodzi przepyszne. Robilam schab, lopatke, szynke, a dzis karkowke. Najlepsza karkowka:). Dodaje przerozne ziola, tj. tymianek, oregano, bazylie, czosnek niedzwiedzi, rozmaryn, czaber, kolendre, prowansalskie. Dalam kilka zabkow czosnku, cebule. Majonez i musztarde rowniez. Polecam:) pycha:)

    • SłodkaBabeczka says:

      Dzięki za uwagę ;) “zjadło” się mi przy opisywaniu :) Robiłam z 1kg schabu, ale można użyć mniejszego, większego kawałka, bo nie robi to zbytnio większej różnicy :)

  2. kasia says:

    hm…robilam wg przepisu 10 min gotujac przez dwa dni -nie przyprawialam wczesniej tylko w zalewie bylo miesko ok 4 a czasami na noc przed pierwszym gotowaniem z wieksza iloscia soli -robilam tez w ten sposob wolowine i duza piers z indyka-pychota-daje jeszcze zabki czosnku -ale wyprobuje i porownam ten przepis

    • SłodkaBabeczka says:

      Waga nie ma aż takiego znaczenia, bo bardziej chodzi o grubość mięsa, która zazwyczaj w każdym kawałku schabu jest mniej więcej taka sama ;) i podczas “leżakowania w zalewie” schab spokojnie powinien dojść i nie być surowy :) Ważne, żeby go zostawić pod przykryciem, by zalewa powoli stygła ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.