Pierś z kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem – czyli pyszny i syty obiad :) Tym razem kurczaka nadziałam farszem ze szpinaku i suszonych pomidorów. Wedle uznania suszone pomidory można np. zamienić na ser feta.
Pierś z kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem:
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 450g mrożonego szpinaku w liściach
- 2 czubate łyżki śmietany gęstej 18%
- pół słoiczka suszonych pomidorów
- 1 łyżka zalewy z suszonych pomidorów do farszu szpinakowego
- 4 łyżki zalewy z suszonych pomidorów do podsmażenia filetów z piersi kurczaka
- 6 pojedynczych filetów piersi z kurczaka
- 2 duże opakowania ciasta francuskiego (każde po 375g)
- sól, pieprz do smaku
- 6 plasterków żółtego sera (u mnie mierzwiony Gouda)
- 1 żółtko jajka do posmarowania ciasta
Pierś z kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem:
- Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić posiekany drobno czosnek, smażyć ok. 30 sekund. Następnie wrzucić na patelnię pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, łyżkę zalewy z suszonych pomidorów oraz szpinak. Smażyć do czasu aż szpinak się rozmrozi a nadmiar wody odparuje. Następnie dodać 2 czubate łyżki śmietany, doprawić do smaku solą i pieprzem, smażyć jeszcze ok. 2 minuty. Odstawić.
- Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błonek, osuszyć, doprawić z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów, podsmażyć piersi z obu stron, ostudzić.
- Rozwinąć ciasto francuskie, każdy płat podzielić na 3 części, zrobić nacięcia (paseczki po bokach każdej części ciasta) jak na obrazku poniżej. Na środku każdego kawałka położyć pierś kurczaka. Między filetem a polędwiczką włożyć farsz ze szpinaku – lub zrobić nacięcia w piersi i w tak powstałe kieszonki powkładać farsz szpinakowy. Na wierzch każdej piersi położyć plasterek sera. Naprzemiennie zawinąć paseczki ciasta francuskiego (raz z lewej, raz z prawej strony).
- Zawinięte piersi ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, posmarować ciasto z wierzchu rozkłóconym żółtkiem i wstawić na środkowa półkę do piekarnika nagrzanego do 200st. C (góra-dół) i piec kurczaka przez ok. 20-25 minut. Smacznego!
zjadłabym z chęcią:)