Obiad

Pierś z kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem

Kuchnia : Polska

Pierś z kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem – czyli pyszny i syty obiad :) Tym razem kurczaka nadziałam farszem ze szpinaku i suszonych pomidorów. Wedle uznania suszone pomidory można np. zamienić na ser feta.

Pierś z kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem:

  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 450g mrożonego szpinaku w liściach
  • 2 czubate łyżki śmietany gęstej 18%
  • pół słoiczka suszonych pomidorów
  • 1 łyżka zalewy z suszonych pomidorów do farszu szpinakowego
  • 4 łyżki zalewy z suszonych pomidorów do podsmażenia filetów z piersi kurczaka
  • 6 pojedynczych filetów piersi z kurczaka
  • 2 duże opakowania ciasta francuskiego (każde po 375g)
  • sól, pieprz do smaku
  • 6 plasterków żółtego sera (u mnie mierzwiony Gouda)
  • 1 żółtko jajka do posmarowania ciasta

pierś z kurczaka w cieście francuskim

Pierś z kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem:

  1. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić posiekany drobno czosnek, smażyć ok. 30 sekund. Następnie wrzucić na patelnię pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, łyżkę zalewy z suszonych pomidorów oraz szpinak. Smażyć do czasu aż szpinak się rozmrozi a nadmiar wody odparuje. Następnie dodać 2 czubate łyżki śmietany, doprawić do smaku solą i pieprzem, smażyć jeszcze ok. 2 minuty. Odstawić.
  2. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błonek, osuszyć, doprawić z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów, podsmażyć piersi z obu stron, ostudzić.
  3. Rozwinąć ciasto francuskie, każdy płat podzielić na 3 części, zrobić nacięcia (paseczki po bokach każdej części ciasta) jak na obrazku poniżej. Na środku każdego kawałka położyć pierś kurczaka. Między filetem a polędwiczką włożyć farsz ze szpinaku – lub zrobić nacięcia w piersi i w tak powstałe kieszonki powkładać farsz szpinakowy. Na wierzch każdej piersi położyć plasterek sera. Naprzemiennie zawinąć paseczki ciasta francuskiego (raz z lewej, raz z prawej strony).
  4. Zawinięte piersi ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, posmarować ciasto z wierzchu rozkłóconym żółtkiem i wstawić na środkowa półkę do piekarnika nagrzanego do 200st. C (góra-dół) i piec kurczaka przez ok. 20-25 minut. Smacznego!

pierś z kurczaka w cieście francuskim

Rate this post

1 thought on “Pierś z kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here