Tortellini ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami

Tortellini ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami – przepyszne danie, ale niestety z grupy tych, co polegają na tym, że wrzucasz wszystko na jedną patelnię, mieszasz i powstaje wizualnych misz-masz, który może na pierwszy rzut oka nie zachęca do wypróbowania dania, ale uwierzcie mi na słowo – smakuje rewelacyjnie, wiec wypróbować warto! ;) Z takich szybkich propozycji obiadowych może przypadnie Wam również do gustu: Tortellini z mięsem mielonym w sosie pomidorowym lub Pieczone filety kurczaka z warzywami – zdrowy obiad w 15 minut


Tortellini ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami – Składniki:

  • 450g mrożonego szpinaku (liście)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 200ml bulionu warzynego lub drobiowego (rosołu)
  • 250g mascarpone
  • 250g tortellini ze szpinakiem i ricottą
  • ok. 500g filetów z piersi kurczaka
  • 1 słoik pomidorów suszonych (zalewę wykorzystać do podsmażenia kurczaka)
  • papryka słodka w proszku, sól, pieprz do smaku

 

Tortellini ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami – Wykonanie:

  1. Tortellini ugotować w osolonej wodzie wg opisu na opakowaniu (najlepiej żeby było ugotowane al dente).
  2. Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i papryką słodką.
  3. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju z zalewy z suszonych pomidorów, podsmażyć kurczaka, dodać pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory.
  4. Następnie wrzucić posiekany czosnek i smażyć go przez ok. 30 sekund. Kolejno dodać szpinak, podsmażyć aż się rozmrozi. Dodać bulion i mascarpone, wymieszać.
  5. Gdy nadmiar płynów nieco odparuje dodać ugotowany makaron tortellini, wymieszać. Dusić jeszcze przez ok. 3-5 minut.
  6. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

 

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 odpowiedzi na “Tortellini ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami

  1. Krrvavy :

    Zrobiłam – bez Śmietanki i wyszło bajecznie dobre :D polecam jeśli brakuje pomysłu . Do tego polecam pieczone kawałki papryki jak z szaszłyka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.