Frytki z piekarnika – chrupiące!

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Frytki z piekarnika – chrupiące! i do tego zdrowsze od tradycyjnych! Jeśli lubicie takie smakołyki to polecam również przepis na: pieczone ziemniaki w piekarniku oraz chrupiące, grillowane ziemniaczki z sosem cebulowym

Frytki z piekarnika – chrupiące! – Składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku*
  • 1 łyżeczka bazylii*
  • 1 łyżeczka tymianku*
  • 1 łyżeczka oregano*
  • 1 łyżeczka curry*

*można użyć swoich ulubionych ziół

frytki z piekarnika

Frytki z piekarnika – chrupiące! – Wykonanie:

  1. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w słupki.
  2. W miseczce wymieszać ze sobą sól, łyżeczkę bazylii, oregano, tymianku, papryki słodkiej i przyprawy curry. Tak przygotowaną mieszanką posypać frytki i dokładnie wymieszać. Następnie dodać 2 łyżki oleju rzepakowego i ponownie wymieszać.
  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozsypać równomiernie frytki (tak, by nie nachodziły na siebie).
  4. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 210 st.C, piec z termoobiegiem przez 20 minut. Następnie przemieszać frytki i piec jeszcze przez ok. 15-20 minut (również z termoobiegiem) aż frytki się zarumienią i będą chrupiące. Podawać z ketchupem, sosem czosnkowym lub innym ulubionym sosem :)
Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 odpowiedzi na “Frytki z piekarnika – chrupiące!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.