Naleśniki po chłopsku z sosem pieczarkowym

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Naleśniki po chłopsku z sosem pieczarkowym – to danie, które chodziło za mną już od dłuższego czasu, jak tylko zobaczyłam je na blogu u Edyty. Jeśli macie trochę więcej czasu na przygotowanie obiadu, to gorąco polecam ten przepis :)) Podane składniki wystarczą na 5 dużych naleśników.


Naleśniki po chłopsku z sosem pieczarkowym – Składniki:

Składniki na naleśniki:

  • 2 jajka
  • 200g mąki pszennej
  • 200ml wody
  • 200ml mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju do ciasta + olej do smażenia

Składniki na farsz:

  • 700g ziemniaków
  • 1 czerwona cebula (ok. 150g)
  • sól i pieprz do smaku (dość sporo)
  • 1 czubata łyżka masła
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 5 dużych plasterków sera

Składniki na sos pieczarkowy:

  • 500g pieczarek
  • 2 średnie cebule (ok. 150g)
  • 40ml oleju (ok. 3 łyżki)
  • pieprz, sól do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 120ml śmietany kremówki (ok. pół szklanki)
  • pęczek natki pietruszki (ok. 15g)
  • 300g śmietany gęstej 18% do sosów

naleśniki po chłopsku

Naleśniki po chłopsku z sosem pieczarkowym – Wykonanie:

  1. Przygotować naleśniki: Przesiać mąkę do miski, wbić jajka, dodać cukier, sól, olej, mleko i wodę. Miksować ciasto do powstania gładkiej masy. Odstawić na 30 minut. Patelnię rozgrzać z odrobiną oleju. Wlewać ciasto na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron na rumiano. Z podanych wyżej proporcji wyszło mi 5 naleśników o średnicy 28cm.
  2. Przygotować farsz: Na małej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę, odstawić. Ziemniaki ugotować, dodać do nich masło, podsmażoną cebulę, pieprz i sól do smaku (dość sporo) i całość ugnieść na gładkie puree.
  3. Przygotować sos pieczarkowy wg przepisu tutaj: Sos pieczarkowy.
  4. Na każdy naleśnik nałożyć część farszu, zawinąć w kopertę (najpierw boki, a potem góra i dół do środka. Następnie tak zwinięte naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym (łączeniem do dołu), na wierzch każdego naleśnika ułożyć plasterek sera. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez ok. 15 minut.
  5. Podawać upieczone naleśniki polane sosem pieczarkowym. Smacznego!


 

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Naleśniki po chłopsku z sosem pieczarkowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.