Zapiekane tortille z mięsem mielonym

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Zapiekane tortille z mięsem mielonym – to pomysł na sycący obiad :) Jeśli lubicie spaghetti z mięskiem mielonym w sosie pomidorowym, a przejadł Wam się już makaron, to polecam Wam właśnie to danie ;) Ser żółty można śmiało zastąpić mozzarellą wedle uznania :)

Zapiekane tortille z mięsem mielonym – Składniki:

  • 500g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 duża cebula (ok. 150g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka bazylii
  • 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • pieprz i sól do smaku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 300g sera żółtego
  • 5 dużych placków tortilli

tortille zapiekane z mięsem mielonym

Zapiekane tortille z mięsem mielonym – Wykonanie:

  1. Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kosteczkę.
  2. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć czosnek i cebulę. Następnie dodać mięso mielone, przemieszać, podsmażyć. Kolejno dodać pomidory w puszce (pokrojone), koncentrat pomidorowy, cukier, bazylię, zioła prowansalskie oraz pieprz i sól do smaku, wymieszać i dusić do czasu aż nadmiar wody odparuje.
  3. Na każdy placek tortilli nałożyć porcję mięsa w sosie oraz posypać startym serem (część sera zostawić do posypania wierzchu zapiekanki).
  4. Każdy placek tortilli najpierw złożyć na bokach, a następnie zwinąć w rulon. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać wierzch pozostałym serem.
  5. Zapiekać tortille w piekarniku nagrzanym do 190 st.C (góra-dół) przez ok. 20 minut. Smacznego!

tortille zapiekane z mięsem mielonym

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Zapiekane tortille z mięsem mielonym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.