Dakłas / Dacquoise jak u Sowy – tylko 7 składników!

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Dakłas / Dacquoise jak u Sowy – tylko 7 składników! Bezę w tym wydaniu swego czasu chętnie konsumowałam w cukierniach Sowy. Jeśli uwielbiacie słodkości tak jak ja, to gorąco Wam ją polecam :) Krucha, chrupiąca beza i krem z dodatkiem kajmaku oraz daktyli i orzechów włoskich to prawdziwa rozkosz dla podniebienia :)

Inspiracja: Wilk Syty

Dacquoise jak u Sowy – Składniki:

  • 6 białek jaj
  • 300g cukru
  • 100g suszonych daktyli
  • 100g orzechów włoskich
  • 250g serka mascarpone
  • 300g śmietanki kremówki 30% lub 36% (najlepiej UHT)
  • 150g kajmaku
  • szczypta soli (opcjonalnie)
  • cukier puder + gorzkie kakao do oprószenia bezy (opcjonalnie)

dacquoise

Dacquoise jak u Sowy – Wykonanie:

  1. Białka (powinny być w temperaturze pokojowej) ubić na sztywno na najwyższych obrotach miksera (można dodać szczyptę soli, by łatwiej się je ubijało). Gdy białka będą już sztywne dodawać stopniowo cukier, dalej miksując (kilka minut – do czasu aż masa będzie biała i lśniąca, a także dość ‘sztywna’ – czyli po przeciągnięciu palcem powinien zostać trwały ślad, a po odwróceniu miski białka powinny się jej trzymać, a nie wypływać).
  2. Daktyle i orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Połowę daktyli i orzechów wmieszać łyżką w ubitą masę z białek.
  3. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C.
  4. Na papierze do pieczenia narysować dwa kółka o średnicy ok. 22-23cm (można też upiec bezy prostokątne wedle uznania, byleby obie były równej wielkości), przełożyć na blachę i wypełnić oba koła masą bezową i wyrównać.
  5. Gotową blachę wstawić do piekarnika, grzanie góra dół, i zmniejszyć temperaturę do 140 stopni. Piec bezy przez ok. 90 minut (bezy powinny się nieco zarumienić, a przy dotyku powinny być suche i chrupkie). Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić bezy do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.
  6. W misce wymieszać ze sobą mascarpone i masę kajmakową.
  7. Śmietankę kremówkę (najlepiej UHT) ubić na sztywno i dodać do masy z mascarpone i kajmaku, wymieszać. Dodać pozostałe posiekane orzechy i daktyle, ponownie wymieszać.
  8. Na jeden blat wyłożyć wcześniej przygotowany krem i przykryć drugim blatem bezowym. Całość opcjonalnie oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z gorzkim kakao. Smacznego!
Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

18 odpowiedzi na “Dakłas / Dacquoise jak u Sowy – tylko 7 składników!

  1. Anonim says:

    Zrobiłam. Torcik Prosty w wykonaniu i bardzo słodki Ale przepyszny. Napewno zrobię jeszcze nie raz. Rodzinie też bardzo smakował. Chociaż słodki to drugiego kawałka nie odmówili

  2. Ania says:

    A ja mam zawsze problem z bezą- niby jest wysuszona a ja jej nie mogę oderwać od papieru :( próbowałam już z temoobiegiem i bez. I to samo :(. Może jakieś rady?

  3. Łakomczuszek says:

    Witam, jestem początkująca w pieczeniu i gotowaniu. Stad moje pytanie czy beze faktycznie się piecze przez 90 minut? I czy piec z termoobiegiem czy inaczej?

  4. gin says:

    Uwielbiam! Tyle, że robię z kremem kawowym – tak, przynajmniej kiedyś, było u Sowy ;) Z kajmakiem całość jest dla mnie nieco za słodka :)

  5. Kasia says:

    Robie ten tort od paru lat z przepisu innej blogerki. Wszystko podobnie. Powiem jedno,ktokolwiek go sprobuje,uwielbia!!! Bardzo slodki-w koncu to beza, kajmak, daktyle-ale najlepszy do kawy! Bardzo lubie korzystac z Pani przepisow! Wypieki sa pyszne! Jak tylko bede w Polsce zaopatrze sie w ksiazki

  6. Antypatycznie says:

    Wiesz, że zapisałam przepis. Rzadko to robię. Uwielbiam bezę to raz, dwa to, że uwielbiam chodzić do Sowy. Mają tam przepyszną szarlotkę, tort i kawę. Trzy to to, że o dziwo ostatnio zaczęło chcieć mi się gotować. Czas teraz na pieczenie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.