Prosta i szybka sałatka z majonezem i jajkami - Żydowska
Bez kategorii Sałatka Sałatki do grilla Sałatki i surówki Sałatki na imprezę

Sałatka Żydowska

Kuchnia : Polska

Sałatka Żydowska – prosta i szybka sałatka, idealnie pasująca do wędlin, czy dań mięsnych – szczególnie polecam do karkówki z grilla ;)

Sałatka Żydowska – Składniki:

  • 5-6 średnich ziemniaków (ok. 800g)
  • 4 jajka
  • 1 duża cebula (ok. 150g)
  • sól i pieprz do smaku
  • majonez wedle uznania (u mnie 6-7 czubatych łyżek = 300g)
  • szczypiorek (opcjonalnie)

Sałatka po Żydowsku z majonezem i jajkami

Sałatka Żydowska – Wykonanie:

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości. Ostudzić. Następnie obrać i pokroić w kostkę.
  2. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę.
  3. Cebulę obrać, posiekać drobno.
  4. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać majonez wedle uznania ( u mnie 6-7 czubatych łyżek). Doprawić do smaku solą i pieprze, wymieszać. Opcjonalnie dodać posiekany szczypiorek.
  5. Wstawić do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły. Smacznego!

Może spodoba się Wam również przepis na inną ziemniaczaną sałatkę do grilla – przepis tutaj: Sałatka norweska do grilla

4.6 / 5 ( 62 głosów )

9 thoughts on “Sałatka Żydowska”

  1. Generalnie majonez to nie moja bajka, ale jeśli zestawić go z ziemniakami, albo jajkami, albo obydwoma na raz, to warto po grzeszyć odrobiną kalorii :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here