Leczo z kiełbasą – proste, szybkie i smaczne!

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Leczo z kiełbasą – proste, szybkie i smaczne! Na blogu znajdziecie jeszcze kilka innych wersji na leczo pod tym tagiem: leczo – przepisy


Leczo z kiełbasą – Składniki:

  • ok. 400g kiełbasy śląskiej (lub innej, ulubionej)
  • 2 papryki żółte (ok. 500g)
  • 2 duże papryki czerwone (ok. 560g)
  • 3 średnie cebule (ok. 300g)
  • 5 średnich ogórków konserwowych (ok. 300g)
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 2 puszki pomidorów (każda po 400g)
  • 200ml przegotowanej wody
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu chilli cayenne
  • kilka listków świeżej bazylii

leczo z kiełbasą

Leczo z kiełbasą – Wykonanie:

  1. Kiełbasę pozbawić ewentualnej folii. Pokroić na półplasterki.
  2. Cebulę obrać, pokroić w piórka.
  3. Paprykę (żółtą i czerwoną) pozbawić gniazd nasiennych, przekroić na pół, a następnie na paseczki.
  4. Ogórki pokroić w kosteczkę.
  5. Pomidory z puszki wrzucić do blendera i zmiksować dokładnie.
  6. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, doprawić ją solą oraz pieprzem i smażyć do czasu aż się zeszkli. Następnie dorzucić kiełbasę, delikatnie podsmażyć. Kolejno dorzucić obie papryki i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Następnie dodać zmiksowane pomidory oraz 200 ml przegotowanej wody, całość dusić pod przykryciem przez ok. 15 minut. Następnie dodać pieprz chili cayenne oraz pokrojone ogórki, wymieszać i dalej dusić całość pod przykryciem przez ok. 30 minut. Jeśli sos wydaje się zbyt rzadki, to można jeszcze całość chwilę smażyć bez przykrycia, do odparowania nadmiaru płynów. Na koniec doprawić do smaku pieprzem i solą. Ozdobić posiekanymi, świeżymi listkami bazylii.
  7. Podawać np. ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Smacznego! :)
Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 odpowiedzi na “Leczo z kiełbasą – proste, szybkie i smaczne!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.