Mus truskawkowy z kaszy manny

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Mus truskawkowy z kaszy manny to szybki i prosty w wykonaniu deser. Najlepiej smakuje w wersji schłodzonej. Podane składniki wystarczą na dwa pucharki o pojemności ok. 250ml.
Inspiracja: Smakołyki Bereniki


Mus truskawkowy z kaszy manny – Składniki:

  • 40g kaszy manny (3 łyżki)
  • 300ml mleka
  • 30g cukru (2 łyżki)
  • 200g truskawek do musu + kilka truskawek do dekoracji
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100g śmietanki kremówki 30% lub 36% (najlepiej UHT)

mus truskawkowy z kaszy manny

Mus truskawkowy z kaszy manny – Wykonanie:

  1. Kaszkę wymieszać z 50ml mleka i cukrem, pozostawić na 30 minut do napęcznienia.
  2. Resztę mleka zagotować, do gotującego się mleka wlać zawiesinę z kaszy manny, gotować na małym ogniu, cały czas mieszając do całkowitego rozklejenia się skrobi (do wyraźnego zgęstnienia).
  3. Ugotowaną kaszę zdjąć z ognia, garnek przykryć folią spożywczą i pozostawić kaszkę do ostygnięcia. Następnie zmiksować ją do uzyskania puszystej masy.
  4. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, rozdrobnić blenderem na mus wraz z sokiem z cytryny.
  5. Mus truskawkowy (2 łyżeczki zostawić do ozdoby) dodać do kaszki, zmiksować.
  6. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno i delikatnie za pomocą łyżki wmieszać do kaszki.
  7. Gotowy mus przełożyć do szklanych pucharków, na wierzchu zrobić kleksy z pozostawionego musu truskawkowego, schłodzić.
  8. Mus podawać schłodzony, przed podaniem dekorować połówką truskawki i ewentualnie bitą śmietaną. Smacznego!

Więcej przepisów na dania z truskawkami znajdziecie tutaj pod tagiem: TRUSKAWKI

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.