Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej – to kotleciki podobne do tych, które już kiedyś się pojawiły na blogu, ale były z dodatkiem brokułów (zobacz przepis na: Kotlety z kaszy jaglanej i brokułu) – obie wersję smakują wyśmienicie i sprawdzą się np. jako piątkowy obiad ;)

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej – Składniki:

  • 100g kaszy jaglanej (+ 1 łyżeczka soli i 2 łyżki oliwy z oliwy do gotowania kaszy)
  • 1 mały kalafior (ok. 450g)
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki bułki tartej do masy + bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • 40g parmezanu
  • oliwa z oliwek lub olej do smażenia
  • 1 czubata łyżka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz do smaku
  • koperek – kilka gałązek (opcjonalnie)

kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej – Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną ugotować wg instrukcji stąd: Jak prawidłowo gotować kaszę jaglaną? Do zrobienia kotletów kasza nie musi być ugotowana na sypko, więc można ją pogotować 2-3 minuty dłużej, a pod koniec gotowania można ją kilka razy przemieszać, by potem łatwiej lepiło się kotleciki.
  2. Kalafior umyć, podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie na miękko. Odcedzić, a następnie jeszcze gorącego ugnieść tłuczkiem do puree.  Kolejno dorzucić kaszę jaglaną, wbić jajko, dodać dwie czubate łyżki bułki tartej, parmezan starty na tarce o małych oczkach, zioła prowansalskie, a na koniec doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą (jeśli uważamy, że kasza nie jest dość słona). Wymieszać. Opcjonalnie można dać również trochę posiekanego koperku lub po prostu na koniec oprószyć koperkiem już gotowe, usmażone kotleciki.
  3. Z powstałej masy uformować ok.  16 małych kotlecików (najlepiej do tego celu lekko zmoczyć ręce, by kotleciki łatwiej się formowały i nie lepiły), lekko spłaszczyć, a następnie każdy obtoczyć w bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek (lub olej), smażyć kotleciki z obu stron na złoty kolor. Podawać najlepiej z mizerią. Smacznego!
  5. Zobacz przepis na: Mizeria z ogórków i śmietany

kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej

 

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 odpowiedzi na “Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej

  1. Edyta says:

    Kotlety są przepyszne! Fakt, mi też wyszły b.rzadkie natomiast na pewno zrobię je jeszcze nie raz ale wtedy odcisnę kalafiora zdecydowanie mocnej albo pomyślałam że może krócej go będę gotować.

  2. Ann says:

    Pewnie smaczne, ale niestety zrobione całkowicie zgodnie z przepisem wychodzą niezwykle rzadkie. Czy ręce zwilżone, czy nie to rozpada się wszystko w dłoniach nawet przy delikatnym dotyku, ciężko uformować cokolwiek. Kalafior po ugotowaniu i utłuczeniu jest niezwykle wodnisty, jajko i bułka nie załatwiają sprawy.

    • SłodkaBabeczka says:

      To polecam na drugi raz bardziej odsączyć kalafior ;) U mnie bez problemu się formowało kotleciki i po usmażeniu ładnie się trzymały :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.