Ciasto Biały Lion

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Ciasto Biały Lion – to ‘biała’ wersja ciasta Lion bez pieczenia, na które przepis znajdziecie tutaj: Ciasto Lion – przepis. Podane składniki wystarczą na blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm. Co do orzeszków, do posypania ciasta, polecam przed posypaniem posmakować ich, czy nie są zbyt mocno przesolone – i ewentualnie przetrzeć je ściereczką, by pozbyć się nadmiaru soli. Inspiracja na ciasto pochodzi z bloga Zjem to!

Ciasto Biały Lion – Składniki:

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50g białej czekolady startej na tarce
  • szczypta soli

Składniki na masę:

  • 2 żołtka
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 g miękkiego masła
  • szczypta soli

Składniki na poncz:

  • 100ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:

  • puszka masy kajmakowej (najlepiej z Gostynia)
  • 50 g ryżu preparowanego
  • ok. 100g orzeszków ziemnych solonych
  • 2 białe batoniki Lion (opcjonalnie)

ciasto biały lion

Ciasto Biały Lion – Wykonanie:

  1. Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana będzie już dość sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, dodawać stopniowo po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodać przesiane obie mąki. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać startą, białą czekoladę i ponownie wymieszać łyżką.
  2. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę na biszkopt, wyrównać wierzch. Wstawić biszkopt do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160st.C przez ok. 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wystudzić.
  3. Masa budyniowa: Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wylać przygotowaną mieszankę i doprowadzić do wrzenia. Tak przygotowany budyń przykryć i wystudzić.
  4. Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Na koniec dodać sok z cytryny i krótko zmiksować.
  5. Masa kajmakowa: Kajmak wymieszać z ryżem preparowanym.
  6. Składanie ciasta: Biszkopt przekroić na pół. Można go dodatkowo lekko nasączyć ponczem (wymieszane ze sobą: 100ml wody +2 łyżki soku z cytryny +1 łyżeczka cukru). Na biszkopt wyłożyć i rozsmarować masę kajmakową z ryżem. Na niej rozsmarować 2/3 masy budyniowej. Przykryć drugim biszkoptem (również nasączonym ponczem) i rozsmarować na nim pozostałą masę budyniową. Ciasto wstawić na 2-3 godzin do lodówki. Przed podaniem posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Opcjonalnie wierzch ciasta można również ozdobić pokrojonymi batonikami Lion w białej czekoladzie. Smacznego :)

ciasto biały lion

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Ciasto Biały Lion

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.