Sałatka z kalafiora i ogórków w kurkumie i musztardzie – do słoików na zimę. Poniższe składniki wystarczą na ok. 4 słoiki o pojemności 900 ml. Podobny przepis, ale z inną zalewą pojawił się już kilka dni temu na blogu – znajdziecie go pod tym linkiem: Sałatka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę.
Sałatka z kalafiora i ogórków w kurkumie i musztardzie – do słoików na zimę – Składniki:
Składniki na sałatkę:
- 2 średniej wielkości kalafiory (ok. 1500g)
- 700 g marchewki
- 700 g ogórków gruntowych
- 500 g cebuli
- 500 g czerwonej papryki
- 1 duży pęczek kopru
Składniki na zalewę:
- 1 i 1/4 szklanki octu spirytusowego 10%
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki soli
- 4 drobno posiekane ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 15 ziaren pieprzu
- 6 łyżeczek musztardy rosyjskiej
- 1 łyżeczka kurkumy
Sałatka z kalafiora i ogórków w kurkumie i musztardzie – do słoików na zimę – Wykonanie:
- Marchewkę obrać. Ogórki dokładnie umyć i pozostawić skórkę.
- Kalafiory podzielić na drobne różyczki.
- Ogórki pokroić w plasterki, paprykę w paski, a cebulę pokroić w cienkie piórka – lub pokroić robotem kuchennym na szatkownicy w paseczki. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Wszystkie składniki zalewy połączyć ze sobą, wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
- Na gotującą się zalewę wrzucić wszystkie warzywa oprócz ogórków. Mieszając gotować przez około 5 minut. Sałatkę należy kilkukrotnie w tym czasie przemieszać.
- Po 5 minutach dodać ogórki i drobno posiekany koper (bez łodyg) i ponownie od czasu do czasu mieszając sałatkę gotować kolejne 5 minut.
- Gorącą sałatką napełnić słoiki i dobrze zakręcić nakrętki.
- Na dno garna wyłożyć ściereczkę, poukładać słoiki i zalać wodą do 3/4 wysokości słoików i od momentu zagotowania pasteryzować przez około 15 minut.
- Wyjąć słoiki z garnka, poukładać do góry dnem, przykryć ręcznikiem i odstawić do całkowitego wystygnięcia (wyjmując słoiki nie łapać za nakrętki, ponieważ mogą się rozszczelnić!). Smacznego!
Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę.
Czy musztardę rosyjską można zastąpić np musztardą sarepską?
Wszystko jasne tylko czemu w nazwie pomidorowy skoro go nie ma w składzie?
Czy do zalewy nie dodaje się wody?
nie :)