Przetwory

Sałatka z kalafiora i ogórków w kurkumie i musztardzie – do słoików na zimę

Sałatka z kalafiora i ogórków w kurkumie i musztardzie – do słoików na zimę. Poniższe składniki wystarczą na ok. 4 słoiki o pojemności 900 ml. Podobny przepis, ale z inną zalewą pojawił się już kilka dni temu na blogu – znajdziecie go pod tym linkiem: Sałatka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę.

Sałatka z kalafiora i ogórków w kurkumie i musztardzie – do słoików na zimę – Składniki:

Składniki na sałatkę:

  • 2 średniej wielkości kalafiory (ok. 1500g)
  • 700 g marchewki
  • 700 g ogórków gruntowych
  • 500 g cebuli
  • 500 g czerwonej papryki
  • 1 duży pęczek kopru

Składniki na zalewę:

  • 1 i 1/4 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki soli
  • 4 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 15 ziaren pieprzu
  • 6 łyżeczek musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżeczka kurkumy

*szklanka o pojemności 250ml
Sałatka z kalafiora i ogórków w kurkumie i musztardzie

Sałatka z kalafiora i ogórków w kurkumie i musztardzie – do słoików na zimę – Wykonanie:

  1. Marchewkę obrać. Ogórki dokładnie umyć i pozostawić skórkę.
  2. Kalafiory podzielić na drobne różyczki.
  3. Ogórki pokroić w plasterki, paprykę w paski, a cebulę pokroić w cienkie piórka – lub pokroić robotem kuchennym na szatkownicy w paseczki. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  4. Wszystkie składniki zalewy połączyć ze sobą, wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
  5. Na gotującą się zalewę wrzucić wszystkie warzywa oprócz ogórków. Mieszając gotować przez około 5 minut. Sałatkę należy kilkukrotnie w tym czasie przemieszać.
  6. Po 5 minutach dodać ogórki i drobno posiekany koper (bez łodyg) i ponownie od czasu do czasu mieszając sałatkę gotować kolejne 5 minut.
  7. Gorącą sałatką napełnić słoiki i dobrze zakręcić nakrętki.
  8. Na dno garna wyłożyć ściereczkę, poukładać słoiki i zalać wodą do 3/4 wysokości słoików i od momentu zagotowania pasteryzować przez około 15 minut.
  9. Wyjąć słoiki z garnka, poukładać do góry dnem, przykryć ręcznikiem i odstawić do całkowitego wystygnięcia (wyjmując słoiki nie łapać za nakrętki, ponieważ mogą się rozszczelnić!). Smacznego!

Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę.

Sałatka z kalafiora i ogórków w kurkumie i musztardzie

4.6 / 5 ( 45 głosów )

4 thoughts on “Sałatka z kalafiora i ogórków w kurkumie i musztardzie – do słoików na zimę”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here