Budyń jaglany z bananem i brzoskwiniami – to propozycja na zdrowe, dietetyczne śniadanie lub podwieczorek :) Można go również zabrać w pudełeczku do pracy, ponieważ smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Budyń z podanych poniżej składników ma ok. 506 kcal i wystarczy na 2 porcje po ok. 254 kcal każda.
Budyń jaglany z bananem i brzoskwiniami – Składniki:
- 1 mały dojrzały banan (ok. 110g)
- 100g brzoskwiń w syropie (1 cała brzoskwinia = 2 połówki z syropu)
- 50g suchej kaszy jaglanej
- 200ml mleka 2%
- 1 łyżeczka miodu pszczelego (ok. 10g)
Budyń jaglany z bananem i brzoskwiniami – Wykonanie:
- Kaszę jaglaną ugotować do miękkości (najlepiej wg zasad z tego wpisu: Jak prawidłowo gotować kaszę jaglaną?).
- Banana obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki.
- Brzoskwinię odsączyć z syropu.
- Wrzucić do kielicha blendera pokrojonego banana i brzoskwinię, dorzucić ugotowaną kaszę jaglaną i wlać mleko. Zblendować całość do uzyskania kremowej, jednolitej masy. Tak przygotowany budyń jaglany można serwować zarówno na gorąco, jak i na zimno. Jeśli chcemy, by budyń miał nieco gęstszą konsystencję można go podgrzać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając i gotować do czasu aż odpowiednio odparuje i zgęstnieje.
- Można go podawać z ulubionymi nasionami, np. chia, lub po prostu z ulubionymi owocami. Smacznego!
- Budyń z podanych poniżej składników ma ok. 506 kcal i wystarczy na 2 porcje po ok. 254 kcal każda.
Zobacz również przepisy na:
- Koktajl z jarmużu, banana i jabłka – odchudzający i mega zdrowy!
- Odchudzający koktajl z buraka i awokado wg Ewy Chodakowskiej
- Mega szybkie i dietetyczne muffinki śniadaniowe
- Dietetyczny obiad, czyli pieczona pierś kurczaka z warzywami
- Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym
- Cukinia faszerowana ryżem i kaszą jaglaną – fit!
- Dietetyczny kurczak z cukinią i brokułami