Sałatka z pora

Sałatka z pora – po prostu mniam! Takie połączenie smaków smakuje rewelacyjnie jako sałatka sama w sobie lub np. jako dodatek do obiadu – mimo, że w swoim składzie ma jajko :) Poza tym myślę, że równie świetnie sprawdzi się na świątecznym, wielkanocnym stole, chociaż do Wielkanocy jeszcze daleko :D

Więcej przepisów na smaczne sałatki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki


Sałatka z pora – Składniki:

  • 2 sztuki pora (tylko białe części – ich waga to ok. 300g)
  • 4 jajka (klasa M)
  • 1 duże jabłko – najlepiej słodka odmiana (ok. 280g)
  • 7 średnich ogórków konserwowych (ok. 300g)
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej (285g po odsączeniu zalewy)
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
  • 4 czubate łyżki majonezu (ok. 210g)
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku

sałatka z pora

Sałatka z pora – Wykonanie:

  1. Od pora oddzielić białe części, umyć, osuszyć, pokroić na półtalarki. Posolić, przemieszać i odstawiamy na około pół godziny do zmięknięcia pora, a następnie przelać go wrzątkiem na sitku i odcedzić.
  2. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, a następnie pokroić w drobną kosteczkę.
  3. Jabłko umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, a następnie pokroić w drobną kosteczkę.
  4. Kukurydzę konserwową odsączyć z zalewy.
  5. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kosteczkę.
  6. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać majonez i musztardę, wymieszać. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem, wymieszać ponownie.
  7. Sałatka najlepiej smakuje po kilku godzinach, jak smaki się “przegryzą”. Smacznego!

Więcej przepisów na smaczne sałatki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

26 odpowiedzi na “Sałatka z pora

  1. Małek Teresa :

    trochę zmodyfikowałam ten przepis-dodałam selera naciowego-przez co sałatka zrobiła się fajnie “chrupiąca” i dużą garść świeżego koperku,pychota

  2. Katarzyna Sobczyk :

    sama takie bardzo lubię   szybko się robi i to prześwietna przekąska na lekką kolację, albo coś po kolacji

  3. Magdalena Brud :

    faktycznie przelewanie wrzątkiem… Może sól ma wypłukać?
    No i takie przelanie nie oznacza od razu ugotowania. Trzeba spróbować, najlepiej w obu wersjach. Przepis prosty, składniki dostępne. Do dzieła!

  4. Ally :

    Sałatka powinna być nieźle patrząc na skład jedno mnie dziwi po co parzyć por skoro już posypania sola pozbawia go ostrego składu A wrzątek sprawi że straci on swoją chrupkosc. Także polecam bez leżenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.