Placuszki z serka wiejskiego

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Placuszki z serka wiejskiego – pyszne, delikatne, wręcz rozpływające się w ustach :) Pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli :) Idealnie smakują z dżemem wiśniowym i cukrem pudrem, ale śmiało można je podawać z ulubionymi owocami :) Myślę, że będą hitem zarówno na śniadanie, słodki obiad, jak i kolację :) Po więcej przepisów zapraszam tutaj: Placuszki i naleśniki


Placuszki z serka wiejskiego – Składniki:

  • 1 opakowanie serka wiejskiego (takiego w granulkach) – ok. 200g
  • 1 opak. cukru wanilinowego (16g)
  • 3 łyżki cukru zwykłego
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Placuszki z serka wiejskiego

Placuszki z serka wiejskiego – Wykonanie:

  1. Serek wiejski odsączyć z ewentualnej śmietany. Wrzucić do miseczki, dodać 1 jajko, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 3 łyżki cukru zwykłego, 3 czubate łyżki mąki pszennej tortowej (przesianej przez sitko), pół łyżeczki proszku do pieczenia (przesianego przez sitko),  a następnie całość wymieszać dokładnie do uzyskania jednolitej masy.
  2. Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcję ciasta (u mnie 2 stołowe łyżki szły na 1 placuszka – ostatecznie powstało 6 placuszków) i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor.
  3. Po usmażeniu odsączyć placuszki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  4. Podawać z cukrem pudrem, dżemem lub ulubionymi owocami. Smacznego!

Po więcej przepisów zapraszam tutaj: Placuszki i naleśniki


Placuszki z serka wiejskiego

 

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 odpowiedzi na “Placuszki z serka wiejskiego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.