Hawajska sałatka makaronowa

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Hawajska sałatka makaronowa – to bardzo prosta i szybka w wykonaniu sałatka, która zarówno sprawdzi się jako sałatka na imprezę, a także jako sałatka do pudełeczka do pracy :)

Więcej przepisów na sałatki i surówki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki


Hawajska sałatka makaronowa – Składniki:

  • 180g makaronu kokardki
  • 200g szynki ulubionej (u mnie szynka szefa)
  • 1 puszka ananasa (ok. 340g po odsączeniu z syropu)
  • 2 papryki czerwone (ok. 350g)
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej łagodnej
  • 1 łyżka miodu
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu typu greckiego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 łyżki syropu z ananasa (tego z puszki)
  • sól i pieprz do smaku

Hawajska sałatka makaronowa

Hawajska sałatka makaronowa – Wykonanie:

  1. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić na sitku, osuszyć.
  2. Ananasa odsączyć z syropu, pokroić w kostkę.
  3. Szynkę pokroić w kostkę.
  4. Szczypiorek posiekać.
  5. Obie papryki umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w kostkę.
  6. Wszystkie powyższe składniki wrzucić do jednej miski (odrobinę szczypiorku odłożyć do ozdoby na potem), dodać majonez, jogurt typu greckiego, miód, ocet jabłkowy, musztardę i 2 łyżki syrop z ananasa, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Ozdobić sałatkę posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!


Więcej przepisów na sałatki i surówki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki

Hawajska sałatka makaronowa

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.