Zupa spalająca tłuszcz

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Zupa spalająca tłuszcz – to pyszna zupa wspomagająca przemianę materii, której głównymi składnikiem jest kapusta, która jest bogata w błonnik pokarmowy i zapewnia uczucie sytości. Poza tym znajdziecie w tej zupie seler naciowy, który ma właściwości odchudzające, a także oczyszczające (seler naciowy w 100g ma tylko 17 kcal), a co najważniejsze jest bogatym źródłem witaminy C (ma jej prawie 2 razy więcej niż w większości cytrusów). Również dodatek przyprawy chilli pieprzu cayenne pobudza przemianę materii i zapobiega zaparciom. Tak więc tylko ją zrobić, jeść i cieszyć się lepszą przemianą materii! :) Z podanych składników wyszło mi ok. 8 litrów zupy (czyli ok. 16 porcji). Inspirację na tę zupę zaczerpnęłam z bloga: Smaki Edyty


Zupa spalająca tłuszcz – Składniki:

  • 5 podudzi z kurczaka (ok. 500g)
  • ok. 3 litry wody do ugotowania podudzi + 1,5 litra wrzątku w etapie późniejszym gotowania zupy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 mała główka kalafioru (ok. 740g – już po pozbawieniu go liści)
  • 1 mała główka białej kapusty (ok. 2kg)
  • 1 średnia czerwona papryka (ok. 260g)
  • 8 łodyg selera naciowego (ok. 400g)
  • 2 bardzo duże marchewki (ok. 600g)
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 puszka pomidorów (400g)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu chilli cayenne
  • sól i pieprz do smaku

zupa spalająca tłuszcz

Zupa spalająca tłuszcz – Wykonanie:

    1. Podudzia umyć, wrzucić do garnka, zalać wodą, zagotować, ściągnąć łyżką cedzakową ewentualne szumowiny. Dodać obraną i pokrojoną w półplasterki marchewkę, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i sól do smaku. Gotować wywar dalej przez ok. 30 minut na małym ogniu bez przykrycia (po tym czasie mięso można wyciągnąć z zupy, pozbawić je skór i ewentualnie na sam koniec rozłożyć do talerzy z zupą lub wykorzystać tak ugotowane mięsko do zrobienia sałatki z gotowanym kurczakiem).
    2. Kapustę umyć, osuszyć, poszatkować. Paprykę umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w dużą kostkę. Seler naciowy umyć, osuszyć, pokroić w paseczki. Kalafior umyć, pozbawić głąbu i podzielić na mniejsze różyczki. Szczypiorek posiekać. Wszystkie te składniki wrzucić do gotującej się zupy, wymieszać. Dodać kminek i sok z cytryny, ponownie wymieszać. Dodać wrzącej wody do zupy, tak by warzywa były zakryte (u mnie 1,5 litra wrzątku). Gotować całość przez następne 30 minut pod przykryciem.
    3. Po tym czasie dodać puszkę pomidorów i posiekaną natkę pietruszki, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i pod przykrycie na małym gazie gotować jeszcze przez kolejne 30 minut. Na koniec dodać chilli pieprz cayenne, pieprz i sól do smaku, wymieszać i gotować jeszcze przez 1-2 minuty. Gotowe!
    4. Zupa ostatecznie powinna być w miarę gęsta, więc lepiej podczas jej gotowania nie dolewać zbyt wiele wrzątku. Podawać zupę ozdobioną świeżą natką pietruszki. Smacznego :)


zupa spalająca tłuszcz

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 odpowiedzi na “Zupa spalająca tłuszcz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.