Obiad

Kalafiorowe risotto z parmezanem

Kalafiorowe risotto z parmezanem – to pomysł na dodatek do obiadu zamiast tradycyjnego ryżu, ziemniaków, czy kaszy :)


Kalafiorowe risotto z parmezanem – Składniki:

  • 1 średni kalafior (waga kalafiora po pozbawieniu go liści i głąbu to ok. 700g)
  • 1 woreczek (100g) ryżu (u mnie paraboiled, ale oczywiście najlepszy byłby arborio)
  • 50 g masła do podsmażenia cebulki i czosnku + 50 g masła do duszenia kalafiora
  • 30g Parmezanu lub Grana Padano
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cebulki dymki (same cebulki, bez szczypioru)
  • 250-300 ml bulionu drobiowego (np. przecedzonego rosołu)
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka gałązek natki pietruszki

Kalafiorowe risotto z parmezanem

Kalafiorowe risotto z parmezanem – Wykonanie:

  1. Ryż ugotować na półtwardo (al dente) wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Kalafior pozbawić liści i głąbu, podzielić na mniejsze różyczki (drobniutko posiekać lub wrzucać partiami do blendera i krótko zmiksować na mniejsze cząsteczki (mniej więcej wielkości ryżu)).
  3. Na patelni roztopić masło, wrzucić najpierw drobno posiekaną w kosteczkę cebulkę i ją zeszklić. Następnie dodać obrany i drobno posiekany czosnek, smażyć ok. 30 sekund, a następnie dorzucić kalafior i smażyć jeszcze przez ok. 3-4 minuty. Dodać kolejne 50 gramów masła, przemieszać, smażyć przez 5 minut. Po tym czasie dorzucić na patelnię ugotowany ryż, wymieszać. Dodać parmezan, wymieszać. Podlać całość bulionem (u mnie ok. 250ml, ale można dać nieco więcej – w zależności od chłonności ryżu i kalafiora), wymieszać i podusić ok. 3-4 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Oprószyć świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Rate this post

1 thought on “Kalafiorowe risotto z parmezanem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here