Surówka z selera z rodzynkami

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Surówka z selera z rodzynkami – to trochę bardziej urozmaicona wersja surówki z selera i jabłka, która już jakiś czas temu pojawiła się na blogu, a przepis na nią znajdziecie tutaj: Surówka z selera i jabłka. Więcej przepisów na surówki do obiadu i inne sałatki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki


Surówka z selera z rodzynkami – Składniki:

  • 1 korzeń selera, świeżego (ok. 550g)
  • 1 jabłko (opcjonalnie) (ok. 200g)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g rodzynek
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% (ok. 120g)
  • 1 łyżki majonezu (ok. 40g)
  • 3 łyżki miodu (u mnie lipowy)
  • pieprz i sól do smaku

Surówka z selera z rodzynkami

Surówka z selera z rodzynkami – Wykonanie:

  1. Rodzynki wrzucić do szklanki, zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia. Po napęcznieniu zlać wodę, osuszyć rodzynki.
  2. Seler obrać i zetrzeć na tarce o małych lub średnich oczkach.
  3. Jabłko obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na małych lub średnich oczkach, skropić sokiem z cytryny.
  4. Seler, jabłko i rodzynki wrzucić do jednej, dużej miski. Następnie dodać gęstą kwaśną śmietanę, majonez oraz miód, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Surówka smakuje najlepiej po kilku godzinach, jak smaki się ‘przegryzą’. Smacznego!


Więcej przepisów na surówki do obiadu i inne sałatki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 odpowiedzi na “Surówka z selera z rodzynkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.