Pyszna sałatka ze świeżego selera, słodkiego jabłka i rodzynek z dodatkiem majonezu i miodu
Sałatka Sałatki i surówki

Surówka z selera z rodzynkami

Kuchnia : Polska

Surówka z selera z rodzynkami – to trochę bardziej urozmaicona wersja surówki z selera i jabłka, która już jakiś czas temu pojawiła się na blogu, a przepis na nią znajdziecie tutaj: Surówka z selera i jabłka. Więcej przepisów na surówki do obiadu i inne sałatki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki


Surówka z selera z rodzynkami – Składniki:

  • 1 korzeń selera, świeżego (ok. 550g)
  • 1 jabłko (opcjonalnie) (ok. 200g)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g rodzynek
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% (ok. 120g)
  • 1 łyżki majonezu (ok. 40g)
  • 3 łyżki miodu (u mnie lipowy)
  • pieprz i sól do smaku

Surówka z selera z rodzynkami

Surówka z selera z rodzynkami – Wykonanie:

  1. Rodzynki wrzucić do szklanki, zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia. Po napęcznieniu zlać wodę, osuszyć rodzynki.
  2. Seler obrać i zetrzeć na tarce o małych lub średnich oczkach.
  3. Jabłko obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na małych lub średnich oczkach, skropić sokiem z cytryny.
  4. Seler, jabłko i rodzynki wrzucić do jednej, dużej miski. Następnie dodać gęstą kwaśną śmietanę, majonez oraz miód, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Surówka smakuje najlepiej po kilku godzinach, jak smaki się ‘przegryzą’. Smacznego!


Więcej przepisów na surówki do obiadu i inne sałatki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki

4.1 / 5 ( 26 głosów )

9 thoughts on “Surówka z selera z rodzynkami”

  1. Ja daję 1 łyżkę miodu, dla mnie z powyższych proporcji jest za słodka. Skorzystam z podpowiedzi Lucy i następnym razem dodam orzechów włoskich.

  2. Witam,
    Szukałem w swoich archiwach starego przepisu na surówke z selera, dawno nie robiłem z braku czasu, nie znalazłem.

    W związku z powyższym szukałem podobneg przepisu w “sieci” i znalazłem ten, połączyłem przed chwilą wszystkie składniki, (dałem troche wiecej cytryny) i efekt jest super.
    Surówka ma dopiero 10 minut a smakuje zniewalająco, odstawiłem na 40 minut do sezonowania przed obiadem.

    Pozdrawiam Serdecznie,

    APAP

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here