Szarlotka z jabłkami na kruchym cieście z dodatkiem cukru pudru

Szarlotka na kruchym cieście. Prosty przepis na ciasto szarlotka.

Szarlotka na kruchym cieście. Prosty przepis na ciasto szarlotka – jabłek akurat pod dostatkiem, więc skuście się na prostą w wykonaniu szarlotkę, wręcz dziecinnie łatwą :) Kruchy spód, spora warstwa krojonych jabłuszek, kruchy wierzch, cukier puder i gałka lodów – mmm, pyszności! :)

Szarlotka na kruchym cieście. Prosty przepis na ciasto szarlotka – Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (ok. 300-310g)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g masła
  • 3 łyżki cukru pudru do kruchego ciasta + cukier puder do oprószenia ciasta
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • ok. 2 kg jabłek (waga przed obraniem i pozbawieniem gniazd nasiennych)
  • 4 łyżki cukru zwykłego + 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) do musu z jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu *opcjonalnie

Kawałki szarlotki z jabłkami na kruchym spodzie

Szarlotka na kruchym cieście. Prosty przepis na ciasto szarlotka – Wykonanie:

  1. Schłodzone masło posiekać na kawałki, wrzucić do miski, dodać mąkę, proszek, cukier i jajko. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 porcje, po 60% i 40% masy. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki, by ciasto nieco stwardniało i łatwo się je tarło potem na tarce (u mnie lodówka ustawiona najwyższą moc chłodzenia).
  2. Blachę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce o dużych oczkach większą część ciasta (60%), wyrównać lekko dłonią. Piec w temp. 190C przez ok. 15-20 minut (na złoty kolor). Ostudzić.
  3. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić na dużą patelnię (u mnie wok), następnie dodać cukier wanilinowy i  4 łyżki cukru zwykłego, przemieszać i smażyć na dość dużym ogniu aż jabłka odparują nadmiar soku (co jakiś czas należy je przemieszać, by się nie przypaliły). Na koniec opcjonalnie dodać cynamon i pozostawić jabłka do ostygnięcia.
  4. Na podpieczony wcześniej kruchy spód wyłożyć mus jabłkowy. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozsypać równomiernie na musie jabłkowym.
  5. W nagrzanym do 190 st. C piekarniku (grzałka góra- dół) piec szarlotkę przez ok. 30-40 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni na wierzchu.
  6. Po upieczeniu ciasto ostudzić, oprószyć cukrem pudrem. Podawać np. z gałką lodów. Smacznego!

Polecam również przepis: Szarlotka bez pieczenia na herbatnikach


Szarlotka z musem jabłkowym i cukrem pudrem na kruchym spodzie

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

43 odpowiedzi na “Szarlotka na kruchym cieście. Prosty przepis na ciasto szarlotka.

  1. Kamyk :

    Zastanawia mnie dlaczego do ciasta kruchego dodaje sie w wielu przepisach proszku do pieczenia w szkole mnie uczono ze prawdziwy przepis na ciasto kruche to mąka, cukier, margaryna w stosunku 3:2:1 ew.wzbogacic jajkiem ale to bylo 15lat temu

    • ja :

      I to najlepszy przepis :) do kruchego ciasta nie dodaje się proszku do pieczenia. Można wzbogacić o żółtka jajek ;) a cały sekret w kruchym cieście tkwi w tym, że musi być mocno schłodzone :)

  2. Krystyna :

    Jabłka zawsze przesmażam w karmelu…pyszne. Nadają się do ciasta, do deserów… Tak robili kucharze na “Święcie jabłka” .

  3. Sylwia :

    Ja się skusiłam i szarlotka wyszła przepyszna :) To będzie mój sprawdzony, ulubiony przepis . Tym bardziej, że ciasto robi się szybko, łatwo i przyjemnie. Polecam bo warto :)

  4. Ela :

    Zrobiłam, i wyszła świetna :) [takie tam maleńkie modyfikacje: dałam 200g masła + 1 łyżkę śmietany]. Można powiedzieć: klasyczny przepis, powinien się zawsze udać ;) Dziękuję i pozdrawiam

  5. oliviaczyta :

    Na pewno wykorzystam przepis, bo nie wyobrażam sobie jesieni bez szarlotki :)
    Świetny wpis! ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
    oliviaczyta.blogspot.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.