Szarlotka na kruchym cieście. Prosty przepis na ciasto szarlotka.

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Szarlotka na kruchym cieście. Prosty przepis na ciasto szarlotka – jabłek akurat pod dostatkiem, więc skuście się na prostą w wykonaniu szarlotkę, wręcz dziecinnie łatwą :) Kruchy spód, spora warstwa krojonych jabłuszek, kruchy wierzch, cukier puder i gałka lodów – mmm, pyszności! :)

Szarlotka na kruchym cieście. Prosty przepis na ciasto szarlotka – Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (ok. 300-310g)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g masła
  • 3 łyżki cukru pudru do kruchego ciasta + cukier puder do oprószenia ciasta
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • ok. 2 kg jabłek (waga przed obraniem i pozbawieniem gniazd nasiennych)
  • 4 łyżki cukru zwykłego + 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) do musu z jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu *opcjonalnie

Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście. Prosty przepis na ciasto szarlotka – Wykonanie:

  1. Schłodzone masło posiekać na kawałki, wrzucić do miski, dodać mąkę, proszek, cukier i jajko. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 porcje, po 60% i 40% masy. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki, by ciasto nieco stwardniało i łatwo się je tarło potem na tarce (u mnie lodówka ustawiona najwyższą moc chłodzenia).
  2. Blachę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce o dużych oczkach większą część ciasta (60%), wyrównać lekko dłonią. Piec w temp. 190C przez ok. 15-20 minut (na złoty kolor). Ostudzić.
  3. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić na dużą patelnię (u mnie wok), następnie dodać cukier wanilinowy i  4 łyżki cukru zwykłego, przemieszać i smażyć na dość dużym ogniu aż jabłka odparują nadmiar soku (co jakiś czas należy je przemieszać, by się nie przypaliły). Na koniec opcjonalnie dodać cynamon i pozostawić jabłka do ostygnięcia.
  4. Na podpieczony wcześniej kruchy spód wyłożyć mus jabłkowy. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozsypać równomiernie na musie jabłkowym.
  5. W nagrzanym do 190 st. C piekarniku (grzałka góra- dół) piec szarlotkę przez ok. 30-40 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni na wierzchu.
  6. Po upieczeniu ciasto ostudzić, oprószyć cukrem pudrem. Podawać np. z gałką lodów. Smacznego!

Polecam również przepis: Szarlotka bez pieczenia na herbatnikach


Szarlotka na kruchym cieście

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

21 odpowiedzi na “Szarlotka na kruchym cieście. Prosty przepis na ciasto szarlotka.

  1. Krystyna says:

    Jabłka zawsze przesmażam w karmelu…pyszne. Nadają się do ciasta, do deserów… Tak robili kucharze na “Święcie jabłka” .

  2. Sylwia says:

    Ja się skusiłam i szarlotka wyszła przepyszna :) To będzie mój sprawdzony, ulubiony przepis . Tym bardziej, że ciasto robi się szybko, łatwo i przyjemnie. Polecam bo warto :)

  3. Ela says:

    Zrobiłam, i wyszła świetna :) [takie tam maleńkie modyfikacje: dałam 200g masła + 1 łyżkę śmietany]. Można powiedzieć: klasyczny przepis, powinien się zawsze udać ;) Dziękuję i pozdrawiam

  4. oliviaczyta says:

    Na pewno wykorzystam przepis, bo nie wyobrażam sobie jesieni bez szarlotki :)
    Świetny wpis! ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
    oliviaczyta.blogspot.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.