Mizeria inaczej z czerwoną cebulą – czyli kremowa sałatka z ogórka i czerwonej cebuli :) Świetnie się sprawdza jako surówka do obiadu, czy dodatek do dań mięsnych z grilla. Sałatka ta ma lekko słodko-kwaśny posmak, który możecie dostosować do swoich gustów smakowych poprzez zwiększenie ilości cukru lub soku z cytryny. Więcej przepisów na sałatki do grilla znajdziecie tutaj: Sałatki do grilla, a cały zbiór wszelakich sałatek i surówek na blogu pod tagiem: Sałatki i surówki – przepisy
Mizeria inaczej z czerwoną cebulą – Składniki:
- 2 ogórki zielone (ok. 400-500g)
- 1 czerwona cebula (ok. 160g)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 czubate łyżki śmietany gęstej 18%
- pęczek świeżego koperku
- sól i pieprz do smaku
Mizeria inaczej z czerwoną cebulą – Wykonanie:
- Ogórka (nie obierać ze skórki) umyć, pokroić w plasterki.
- Cebulę obrać z łupinek, pokroić w piórka.
- Czosnek obrać z łupinek, posiekać drobno lub przecisnąć przez praskę.
- Koperek posiekać drobno.
- Wszystkie powyższe składniki wrzucić do jednej miski, dodać śmietanę, cukier, sok z cytryny, wymieszać (sałatka ta ma lekko słodko-kwaśny posmak, który możecie dostosować do swoich gustów smakowych poprzez zwiększenie ilości cukru lub soku z cytryny).
- Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Smacznego!
Więcej przepisów na sałatki do grilla znajdziecie tutaj: Sałatki do grilla, a cały zbiór wszelakich sałatek i surówek na blogu pod tagiem: Sałatki i surówki – przepisy
Uwuelbiam mizerię ale bez cukru ;)
Mniam, mizeria… Uwielbiam! :)
ciekawe połączenie. CZerwona cebula doda fajnej ostrości do delikatnych ogórków :)