Ciasto jogurtowe ze śliwkami – to pyszne i idealnie wilgotne ciasto z sezonowymi owocami :) Do jego wykonania najlepiej użyć nieco twardych śliwek, które puszczą mniej soku niż tych bardzo dojrzałych i miękkich owoców, co zmniejszy ryzyko powstania zakalca. Równie ważne jest to, by owoców nie pakować zbyt ciasno, by ciasto miało miejsca, którymi może swobodnie parować :) Poza tym zachęcam do przeczytania wpisu: Zakalec – dlaczego powstaje i jak go uniknąć?
Ciasto jogurtowe ze śliwkami – Składniki:
- ok. 300g śliwek – ok. 10-12 sztuk (u mnie węgierka, lepiej wybrać twardsze sztuki, które puszczą mniej soku)
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 300g)(*szklanka=250ml)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru zwykłego (ok. 230g) (*szklanka=250ml)
- 1 opak. cukru wanilinowego lub 16g cukru waniliowego
- 2 jajka
- 40 ml oleju
- 390 g jogurtu naturalnego, bardzo gęstego! (u mnie Bakoma naturalnie gęsty)
- 2 łyżki soku z cytryny
- cukier puder do oprószenia ciasta
- mąka ziemniaczana do oprószenia śliwek
Ciasto jogurtowe ze śliwkami – Wykonanie:
- Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Polecam również przeczytać wpis: Zakalec – dlaczego powstaje i jak go uniknąć?
- Mąkę pszenną tortową przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia.
- Jajka wbić do dużej miski, dodać cukier zwykły i waniliowy i ubić mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę (przez kilka minut). Obroty miksera zmniejszyć na najmniejsze, dodać jogurt, sok z cytryny, delikatnym strumieniem wlać olej, a następnie dodawać stopniowo po łyżce przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksować tylko do czasu połączenia się składników (zbyt długie miksowanie może spowodować powstanie zakalca).
- Blaszkę do pieczenia o wymiarach 24cm × 24 cm (lub nieco mniejszą, jeśli chcemy, by ciasto było wyższe) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę.
- Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i pozbawić pestek, oprószyć mąką ziemniaczaną (będzie chłonęła nadmiar soków podczas pieczenia ciasta). Następnie ułożyć owoce w rządkach na wierzchu ciasta, rozcięciem do góry, a skórką do dołu, lekko dociskając.
- Piekarnik nagrzać do 180 st.C (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu) i piec całość przez ok. 35-50 minut (do czasu tzw. suchego patyczka i zarumienienia wierzchu ciasta).
- Po wyjęciu i lekkim ostudzeniu ciasta, oprószyć je cukrem pudrem. Smacznego!
Więcej przepisów na dania ze śliwkami znajdziecie tutaj pod tagiem: ŚLIWKI