Schab po bałkańsku

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Schab po bałkańsku – to pyszna propozycja na obiad. Kawałki schabu w pysznym sosie pomidorowym z dodatkiem różnokolorowych papryk, smakują nieco podobnie do węgierskiego leczo, lecz właśnie zamiast kiełbasy jest wcześniej wspomniany schab :) Inspiracją do tego przepisu był wpis u Danka pichci, w którym wprowadziłam niewielkie modyfikację. Danie to można przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia tylko odgrzać. Świetnie pasują do niego kasze różnego typu, czy ryż. Polecam również przepis na: Schab duszony w sosie własnym


Schab po bałkańsku – Składniki:

  • ok. 500-600g schabu bez kości
  • 2 czerwone papryki
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 1 żółta papryka
  • 250 g pieczarek
  • 3 duże ogórki konserwowe lub kiszone (ok. 160g)
  • 2 średnie cebule (ok. 300g)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 puszki pomidorów bez skórki (krojonych)
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki majeranku
  • szczypta pieprzu chilli cayenne
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka pszenna do oprószenia schabu

schab po bałkańsku

schab po bałkańsku

Schab po bałkańsku – Wykonanie:

  1. Wszystkie papryki umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić papryki w paseczki.
  2. Ogórki pokroić w plasterki.
  3. Cebulę obrać, pokroić w piórka.
  4. Czosnek obrać, posiekać drobno lub przecisnąć przez praskę.
  5. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki – zobacz wpis: Pieczarki – obierać czy myć?
  6. Schab umyć, osuszyć, pokroić w plastry, a następnie w paseczki. Doprawić papryką słodką, pieprzem chilli cayenne, majerankiem, solą i pieprzem. Otoczyć mięso w mące pszennej. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, podsmażyć mięso do czasu aż się ładnie zarumieni. Zdjąć mięso z patelni.
  7. Na tej samej patelni na której wcześniej smażyło się mięsko dodać jeszcze odrobinę oleju (jeśli jest taka potrzeba), rozgrzać, a następnie wrzucić pokrojoną w piórka cebulę – smażyć do czasu aż się zeszkli. Kolejno wrzucić posiekany drobno czosnek (lub przeciśnięty przez praskę) i smażyć przez ok. 30 sekund. Dorzucić pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażyć je na dość dużym płomieniu, by nadmiar wody z pieczarek odparował.
  8. Następnie wrzucić na patelnię wcześniej odłożone mięso oraz pokrojoną w paseczki paprykę czerwoną, pomarańczową i żółtą. Po około 5 minutach smażenia dodać pomidory z puszki oraz pokrojonego w plasterki ogórka. Dusić całość pod przykryciem przez ok. 15 minut. Pod koniec duszenia ewentualnie odkryć pokrywkę, by nadmiar płynów nieco odparował, a sos zgęstniał. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
  9. Podawać z ryżem, kaszą lub po prostu z pieczywem. Smacznego!

Polecam również przepis na: Schab duszony w sosie własnym


schab po bałkańsku
schab po bałkańsku

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Schab po bałkańsku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.