Schab po bałkańsku

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Schab po bałkańsku – to pyszna propozycja na obiad. Kawałki schabu w pysznym sosie pomidorowym z dodatkiem różnokolorowych papryk, smakują nieco podobnie do węgierskiego leczo, lecz właśnie zamiast kiełbasy jest wcześniej wspomniany schab :) Inspiracją do tego przepisu był wpis u Danka pichci, w którym wprowadziłam niewielkie modyfikację. Danie to można przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia tylko odgrzać. Świetnie pasują do niego kasze różnego typu, czy ryż. Polecam również przepis na: Schab duszony w sosie własnym


Schab po bałkańsku – Składniki:

  • ok. 500-600g schabu bez kości
  • 2 czerwone papryki
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 1 żółta papryka
  • 250 g pieczarek
  • 3 duże ogórki konserwowe lub kiszone (ok. 160g)
  • 2 średnie cebule (ok. 300g)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 puszki pomidorów bez skórki (krojonych)
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki majeranku
  • szczypta pieprzu chilli cayenne
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka pszenna do oprószenia schabu

schab po bałkańsku

schab po bałkańsku

Schab po bałkańsku – Wykonanie:

  1. Wszystkie papryki umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić papryki w paseczki.
  2. Ogórki pokroić w plasterki.
  3. Cebulę obrać, pokroić w piórka.
  4. Czosnek obrać, posiekać drobno lub przecisnąć przez praskę.
  5. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki – zobacz wpis: Pieczarki – obierać czy myć?
  6. Schab umyć, osuszyć, pokroić w plastry, a następnie w paseczki. Doprawić papryką słodką, pieprzem chilli cayenne, majerankiem, solą i pieprzem. Otoczyć mięso w mące pszennej. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, podsmażyć mięso do czasu aż się ładnie zarumieni. Zdjąć mięso z patelni.
  7. Na tej samej patelni na której wcześniej smażyło się mięsko dodać jeszcze odrobinę oleju (jeśli jest taka potrzeba), rozgrzać, a następnie wrzucić pokrojoną w piórka cebulę – smażyć do czasu aż się zeszkli. Kolejno wrzucić posiekany drobno czosnek (lub przeciśnięty przez praskę) i smażyć przez ok. 30 sekund. Dorzucić pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażyć je na dość dużym płomieniu, by nadmiar wody z pieczarek odparował.
  8. Następnie wrzucić na patelnię wcześniej odłożone mięso oraz pokrojoną w paseczki paprykę czerwoną, pomarańczową i żółtą. Po około 5 minutach smażenia dodać pomidory z puszki oraz pokrojonego w plasterki ogórka. Dusić całość pod przykryciem przez ok. 15 minut. Pod koniec duszenia ewentualnie odkryć pokrywkę, by nadmiar płynów nieco odparował, a sos zgęstniał. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
  9. Podawać z ryżem, kaszą lub po prostu z pieczywem. Smacznego!

Polecam również przepis na: Schab duszony w sosie własnym


schab po bałkańsku
schab po bałkańsku

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 odpowiedzi na “Schab po bałkańsku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.