Tort Malinowa Rozkosz

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Tort Malinowa Rozkosz – to tort wzorowany na moim pomyśle na ciasto na herbatnikach, na które przepis znajdziecie tutaj: Malinowa rozkosz  – ciasto bez pieczenia. Pewnie ten tort by nie powstał, gdyby nie pytanie jednej z moich czytelniczek, Aleksandry :) Ola właśnie zapytała o wykorzystanie kremu do stworzenia tortu, więc stwierdziłam, że to może być super pomysł i warto taki malinowy tort zrobić na bloga :)

Tort Malinowa Rozkosz – Składniki:

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru – ok. 150g
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450 – ok. 100g
  • 1/4 szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej (2 średnioczubate łyżki) – ok. 45g
  • szczypta soli

Składniki na poncz do nasączenia:

  • 80ml przegotowanej wody
  • 40 ml soku wyciśniętego z cytryny
  • 1 łyżka cukru

Składniki na frużelinę malinową:

  • 800g mrożonych malin
  • 100ml syropu malinowego
  • 2 bardzo czubate łyżki mąki ziemniaczanej (lub nieco więcej jeśli masa jest zbyt rzadka)

Składniki na krem:

  • 1000ml śmietanki kremówki 36%
  • 500g serka mascarpone
  • 6-7 łyżek cukru pudru
  • 2 opak. cukru wanilinowego

Dodatkowe składniki:

  • garść płatków migdałów
  • świeże maliny do ozdoby

*szklanka = 250ml

Tort Malinowa Rozkosz

Tort Malinowa Rozkosz – Wykonanie:

  1. Upiec biszkopt wg tego przepisu: Biszkopt idealny – najlepszy przepis. Po ostudzeniu podzielić biszkopt na 2 lub 3 płaty wedle uznania (ja dzieliłam na 3 płaty, bo wolę jak część biszkoptowa w torcie nie jest zbyt gruba).
  2. Przygotować frużelinę malinową: Maliny wrzucić do garnuszka, rozmrozić, następnie dodać 100ml syropu malinowego i podgrzać, doprowadzając do wrzenia. Dodać 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (lub nieco więcej – tak by uzyskać gęstą frużelinę malinową). Gotować przez kilka sekund (do czasu aż frużelina zacznie wrzeć – bąbelkować). Ostudzić.
  3. Przygotować poncz: wodę, sok z cytryny i cukier wymieszać ze sobą. Za pomocą pędzelka nasączyć każdy blat biszkoptu.
  4. Przygotować krem (składniki na krem typu śmietana i mascarpone powinny być porządnie schłodzone): Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier wanilinowy i cukier puder, zmiksować. Następnie dodawać stopniowo po łyżce mascarpone dalej miksując (tylko do czasu uzyskania jednolitego kremu, nie dłużej, bo jest ryzyko przebicia śmietanki). Krem podzielić na 5 części – trzy część posłużą do smarowania blatów biszkoptu na ich górnej powierzchni; a dwie części posłużą do posmarowania brzegów tortu na obwodzie i zrobienia ozdób ze śmietany na wierzchu tortu.
  5. Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć część kremu, następnie połowę frużeliny. Nałożyć środkowy blat biszkoptu, część kremu i resztę frużeliny. Nałożyć ostatni blat biszkoptowy, posmarować kremem górę tortu i obwód dookoła. Na wierzchu zrobić za pomocą rękawa cukierniczego i tyle ozdobne chmurki.
  6. Płatki migdałów podsmażyć (podprażyć) krótko na suchej patelni. Ostudzić.
  7. Wierzch tortu posypać migdałami, ozdobić świeżymi malinami.
  8. Schłodzić tort w lodówce przez kilka godzin. Smacznego!

Tort Malinowa Rozkosz
Tort Malinowa Rozkosz

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

11 odpowiedzi na “Tort Malinowa Rozkosz

  1. Monia L. says:

    Cześć mam pytanie czy robią wam się grudki przy fruzellinie bo podalam mąkę ziemniaczaną i zrobiły mi się co mam zrobić żeby następnym razem nie bylo.dziękuję

    • SłodkaBabeczka says:

      Kwestią jest porządne ubicie śmietany dobrej jakości :) i serek mascarpone też jest elementem, który krem nieco usztywnia :) Jeśli Pani się obawia,że krem nie da rady, bo śmietany bywają różne, to można dać żelatynę dla wzmocnienia ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.