Jajecznica z kurkami

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Jajecznica z kurkami – to pyszna alternatywna dla niedzielnej, tradycyjnej jajecznicy. Można do niej użyć zarówno kurek świeżych jak i mrożonych, więc nie ma przeszkód by cieszyć jej smakiem przez cały rok :)

Jajecznica z kurkami – Składniki:

  • 200g kurek
  • 6 jajek
  • 1 mała cebula (ok. 75g)
  • ok. 80g boczku wędzonego
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • szczypiorek

jajecznica z kurkami
jajecznica z kurkami

Jajecznica z kurkami – Wykonanie:

  1. Boczek pozbawić skóry. Pokroić w kosteczkę.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę.
  3. Kurki oczyścić, krótko opłukać wodą, osuszyć. Ewentualnie większe kurki pokroić na mniejsze kawałki, a małe pozostawić w całości.
  4. Szczypiorek posiekać.
  5. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić boczek, cebulę i smażyć do czasu aż boczek nieco się przyrumieni, a cebula zeszkli. Następnie zwiększyć płomień, dodać kurki i nieco całość posolić (trzeba mieć na uwadze, że boczek już nadaje daniu trochę słonego smaku), smażyć do czasu aż z kurek odparuje nadmiar wody i ściemnieją nieco.
  6. Jajka roztrzepać, dodać do nich niewielką ilość soli, a następnie wlać je na patelnię, gdzie smażą się pozostałe składniki. Co jakiś czas przemieszać masę jajeczną, oddzielając ją od zewnętrznych brzegów patelni. Gotową jajecznicę posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!


jajecznica z kurkami

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Jajecznica z kurkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.