Szarlotka bez pieczenia na herbatnikach

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Szarlotka bez pieczenia na herbatnikach – to pyszne i szybkie ciasto, alternatywa dla tych, co mają ochotę na szarlotkę, ale nie posiadają piekarnika. My osobiście zakochaliśmy się w tym cieście od pierwszego kęsa  – jabłuszka z lekko cytrynowym posmakiem plus bita śmietana i migdały – mówię Wam: Niebo w gębie! :) Herbatniki można zastąpić biszkoptami. Przepis na tradycyjną szarlotkę znajdziecie tutaj: Prosta szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka bez pieczenia na herbatnikach – Składniki:

  • ok. 120g herbatników Mini Betini (można je zastąpić biszkoptami wedle uznania)
  • 10 jabłek (ok. 1,5 kg) – najlepiej słodko-kwaśna odmiana (z podanej porcji wyszły  mi 4 szklanki musu po 250ml każda szklanka – razem 1 litr)
  • sok z połowy średniej wielkości cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 400g śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny (ok. 10g) + 80ml gorącej wody do rozpuszczenia
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • ok. 30g migdałów w płatkach

Szarlotka bez pieczenia na herbatnikach Szarlotka bez pieczenia na herbatnikach

Szarlotka bez pieczenia na herbatnikach – Wykonanie:

  1. Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych. Zetrzeć na tarce o małych oczkach, skropić sokiem z połowy cytryny (wyszło mi 1000ml startych jabłek – czyli 4 pełne szklanki musu). Rozgrzać patelnię, wrzucić starte jabłka, dodać cukier, wymieszać, podgrzać, cały czas mieszając. Smażyć mus do czasu aż nadmiar płynu odparuje. Następnie dodać galaretkę (proszek), wymieszać. Lekko ostudzić.
  2. Migdały w płatkach podsmażyć (podprażyć) na suchej patelni. Ostudzić.
  3. Na dno blaszki o wymiarach 20cm x 20cm wyłożyć folię spożywczą. Na dno poukładać herbatniki. Wyłożyć lekko ciepły mus z jabłek, a na niego następną warstwę herbatników. Schłodzić w lodówce.
  4. Żelatynę rozpuścić dokładnie w gorącej wodzie, odstawić do całkowitego ostudzenia.
  5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder oraz płynną żelatynę (ale ostudzoną całkowicie do temperatury pokojowej). Wyłożyć na wierzch ciasta z herbatników. Górę posypać migdałami.
  6. Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Smacznego!

Przepis na tradycyjną szarlotkę znajdziecie tutaj: Prosta szarlotka na kruchym cieście


Szarlotka bez pieczenia na herbatnikach

Szarlotka bez pieczenia na herbatnikach

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 odpowiedzi na “Szarlotka bez pieczenia na herbatnikach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.