Piersi z kurczaka w warzywach a’la ryba po grecku

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Piersi z kurczaka w warzywach a’la ryba po grecku – to pyszna alternatywa dla Ryby po grecku (zobacz przepis na: Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci). Jako, że uwielbiamy ten warzywny farsz, a zarazem mieliśmy ochotę na jakieś pyszne fileciki z kurczaka, to postanowiliśmy wraz z Mężem zaeksperymentować i stworzyć właśnie kurczaka ala ryba po grecku – i mimo obaw, wyszło przepysznie! Danie to świetnie sprawdzi się na imprezie i zapewne zaskoczy nie jednego z gości :)
Inne przekąski i dania na imprezę urodzinową, andrzejkową, czy Sylwestra znajdziecie tutaj: Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. oraz tutaj: Sałatki na Sylwestra – przepisy

Piersi z kurczaka w warzywach a’la ryba po grecku – Składniki:

  • ok. 1 kg filetów z piersi kurczaka
  • mąka do panierowania filetów + odrobina mąki do oprószenia farszu na sam koniec
  • bułka tarta do panierowania
  • ok. 6 jajek do panierki
  • olej do smażenia i 2 łyżki do farszu
  • 7 dużych marchewek (ok. 1kg)
  • 2 duże cebule (400g)
  • 3 korzenie pietruszki (ok. 250g)
  • mały kawałek selera (ok. 110g)
  • kawałek pora (ok. 75g)
  • 3 szklanki przegotowanej wody
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (słoieczek = 200 g koncentratu – najczęściej używam Pudliszki lub Dawtona)
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1-2 cytryny (do smaku)
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki do farszu + trochę do oprószenia ryb
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki do ozdobienia potrawy

Piersi z kurczaka w warzywach a'la ryba po grecku

Piersi z kurczaka w warzywach a’la ryba po grecku – Wykonanie:

  1. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Cebulę obrać, a następnie wraz z porem pokroić w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać porządnie olej, wrzucić pokrojoną cebulę i por, smażyć do czasu aż się zeszkli. Następnie wrzucić pozostałe, potarte warzywa. Dodać 3 szklanki wody, liście laurowe, ziele angielskie, cukier oraz pieprz i sól. Wymieszać. Wrzucić całość do garnka i dusić pod przykryciem ok. 15-20 minut (aż warzywa zmiękną). Pod koniec duszenia odkryć pokrywkę, by nadmiar wody nieco odparował.
  4. Kolejno dodać słodką paprykę, sok wyciśnięty z cytryny (na początek wycisnąć sok z jednej, a dnia następnego ewentualnie doprawić do smaku jeszcze większą ilością soku z cytryny), 2 łyżki oleju oraz koncentrat pomidorowy, wymieszać. Oprószyć farsz odrobiną mąki i gotować jeszcze całość przez ok. 5 minut (UWAGA! Przed oprószeniem farszu mąką powinien on mieć w sobie już niewiele wody – jeśli wody jest nadal sporo, to podkręcam nieco gaz i daje jej odparować).
  5. Filety z piersi kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, dokładnie osuszyć, rozbić tłuczkiem do mięsa. Następnie doprawić z obu stron słodką papryką, pieprzem i solą do smaku. Kolejno każdy kawałek kurczaka otoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączyć usmażone kotleciki z nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
  6. Schować drobiowe kotlety i farsz (osobno) do lodówki.
  7. Na drugi dzień podgrzewam lekko farsz i smakuję – ewentualnie doprawiam wtedy do smaku jeszcze solą, pieprzem lub cukrem i sokiem z cytryny.
  8. Na dnie naczynia lub na półmisku wykładam część farszu, na to kotleciki i kolejną warstwa farszu. Dla ozdoby oprószam całość świeżo posiekaną natką pietruszki.
  9. Kurczak po grecku najlepiej  smakuje na ciepło, zwłaszcza na 2 i 3 dzień, gdy smaki odpowiednio się przegryzą. Smacznego!


Piersi z kurczaka w warzywach a'la ryba po grecku

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

10 odpowiedzi na “Piersi z kurczaka w warzywach a’la ryba po grecku

    • SłodkaBabeczka says:

      Tak jak napisałam w notce ;) Nam najlepiej smakuje na ciepło :) ale każdy ma inny gust, więc może komuś smakuje też na zimno :) Ryby po grecku na zimno też nie lubimy, a ludzie na zimno ją jedzą i chwalą ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.